Linkovi

O BiH na sastanku Stalnog Vijeća NATO i Političko-sigurnosnog Komiteta EU - 2004-06-21


Smjena vojnih misija u Bosni i Hercegovini je, kako se približava istambulski samit, sve češće tema zajedničkih euro-atlantskih sastanaka, koji bi trebali osigurati "neosjetnu" smjenu vojnika i misija na terenu. S tim u vezi, i nakon današnjeg susreta Stalnog NATO vijeća i Političko sigurnosnog komiteta EU izraženo je očekivanje da će formalna odluka o smjeni biti donijeta na predstojećem samitu NATO u Istambulu, a da će na terenu odlazak SFOR-a i rasporedjivanje EUFOR-a uslijediti do kraja godine.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost, Javier Solana, pominje, tako, značajan opšti progres učinjen u zemlji, u svjetlu uvjeta koji neizostavno prethode smjeni misija:

Bosna je, bez sumnje, načinila značajan progres - pogledajte samo unazad, u vrijeme kada je medjunarodna vojna misija započeta - progres je fantastičan! Situacija u BiH je sada znatno bolja, i još uvijek se popravlja...Dobrim dijelom i zahvaljujući značajnom doprinosu visokog predstavnika stvari dobro napreduju i vrlo smo zadovoljni vidjeti kako se prilike mijenjaju, naglasio je Solana, koji tvrdi da skora smjena misija predstavlja krupan uspjeh za Uniju i NATO, ali, tvrdi on, ponajviše za stanovnike BiH.

Medjutim, jasan i značajan napredak kakav BiH niko ne spori, nije dovoljan za očekivanje da joj se uputi i poziv za članstvo u Partnerstvu za mir, konstatacija je sa kojom se složio generalni sekretar NATO, Jaap de Hoop Scheffer:

NATO ambasadori i ja smo smo nedavno u Sarajevu imali duge diskusije u BIH parlamentu vezane za prijem zemlje u Partnerstvo za mir. Ponoviću što sam i tada rekao - ja ne occekujem da će odluka o prijemu BiH u Partnerstvo biti donijeta na istambulskom samitu, ali podvlačim da je zemlja do sada učinila vidan napredak. U svakom slučju, poznata je neugodna tačka, a to je puna suradnja sa Hasskim sudom, rekao je prvi čovjek Sjeverno Atlanskog vojnog saveza.

XS
SM
MD
LG