Linkovi

Irak neće biti teokratski - 2004-06-21


Tokom posjete Sjedinjenim Državama, privremeni irački predsjednik Ghazi al-Yawar je izjavio kako ne vjeruje da će Irak postati teokratska islamska država poput Irana:

Mislim da neće. Ko god poznaje društveni temelj iračkog naroda, on zna da su Iračani - istinski vjernici. Ali, istovremeno, to je društvo na principu živi i dozvoli i drugima da žive. I ono što mi želimo da imamo u Iraku jeste društvo u kojem svako može živjeti ugodno. Svako da poštuje vjerska uvjerenja drugih ljudi, a da niko ne preovladava nad ostalima. Mi smo zemlja različitih religija i etničkih zajednica, na što smo ponosni, i smatramo to pozitivnim znakom, kaže gospodin Yawar..

Teokratski Iran je daleko od toga da bude uzor za I rak. Ustvari, prije bi se moglo reći da je suprotno. Demokratski i pluralistički Irak, kaže predsjednik Bush, postaće svjetionikom nade i za iranski narod:

Slobodni Irak, na granici sa Iranom, predstavljaće - onima koji žele da budu slobodni - jasan signal da je slobodno društvo veoma moguće, rekao je američki predsjednik.

Irački privremeni predsjednik al-Yawar kaže da je uvjeren da etničke i vjerske razlike u Iraku neće buknuti u gradjanski rat i da Irak neće postati utočištem za teroriste. Ali, kako kaže, očekuje da će se nasilje kojeg će izazivati domaći i vanjski neprijatelj pojačavati kako se Irak primiče obnovi svog suvereniteta i svopštim izborima u narednim mjesecima. On, medjutim, insistira da budućnost Iraka može biti demokratska.

Zašto da ne? Ako učinimo da svi Iračani osjećaju da su partneri u ovoj zemlji; ako svi oni budu znali da je u pitanju ulog koji se zove prosperitet; kad povećamo stepen ukupne nacionalne svijesti u iračkom narodu i kad se svi Iračani budu osjećali jednakim pred zakonom, definitivno - ovo će biti demokratska zemlja.

Predsjednik Yawar još kaže da su Iračani riješeni da imaju slobodan, demokratski i federalni Irak. I on, kao i predsjednik Bush, vjeruje da će takav Irak ujedno biti izvor stabilnosti za Srednji Istok, što je veoma važno i za cijeli svijet.

XS
SM
MD
LG