Linkovi

Milošević priprema odbranu, najavljuje svjedoke - 2004-06-17


Bivši srpski i jugoslavenski predsjednik, Sobodan Milošević, požalio se danas na krstko vrijeme predvidjeno za njegovu odbarnu, ali je, i pored toga, najavio da će tokom dokaznog postupka vlastite odbrane dokazati da su tvrdnje iz optužnice, koja ga tereti za genocid u BiH i zločine protiv čovječnosti na Kosovu i Hrvatskoj, "najveće laži" protiv njega i Srbije.

Slobodan Milošević je spreman da dokaže kako je cil cijelog njegvog angažovaja pred Tribunaom koji ne priznaje, "dokazivanje istine", nasuprot lažima, sadržanim u haškoj optužnici.

"Poenta svega onoga što ja zelim da uradim je iznošenje istine...", Milošević je ovdje prekinut, uz zahtjev da se fokusira na pipremu vlastite odbrane.

Sudenje Miloševiću trebalo bi da bude nastavljeno 5. jula, kada će početi njegova odbrana. On je najavio oko 1300 svjedoka, kojima, do početka svjedočenja, mora upotpuniti lične podatke.

Ranije je najavljeno da će medju Miloševićevim svjedocima biti i bivši američki predsjednik, Bill Clinton, te britanski premijer Tony Blair.

Juče je objavljeno da je Sudsko vijeće Haškog tribunala odbilo zahtjev Miloševića da se se iz optužnice briše optužba za genocid- naprotiv, ukoliko Milošević ne pokaže kontra-argumente, sada već on ispunjava uvjet da bude proglašen krivim po gotovo svim tačkama optužnice.

Tibunal je Miloševića optužio za ratne zločine u Hrvatskoj i na Kosovu za genocid u Bosni i Hercegovini. Sudije smatraju da ima dovoljno dokaza da je optuženi bio učesnik "zajedničkog zločinačkog poduhvata" sa tadašnjim liderima bosanskih Srba, u cilju uništenja Bošnjaka kao etničke grupe.

XS
SM
MD
LG