Linkovi

Komisija 9/11: Nema dokaza o vezi al-Qaide i Iraka - 2004-06-17


Dvostranačka nezavisna komisija koja istražuje napade na Sjedinjene države od 11 septembra je jučer takodjer saopćila da nije pronašla nikakve vjerodostojne dokaze da je Sadam Husein surađivao s teroristima al-Qaide kako bi se napale Sjedinjene države, te da su organizatori napada prvobitno predložili otmicu ukupno 10 aviona koji bi se obrušili u dodatne mete. Izvještava Brian Purchia.

U izvještaju komisije se navodi da je Sadam Husein 1994 poslao jednog višeg iračkog zvaničnika obavještajne službe u Sudan kako bi se sastao s Osamom bin Ladenom. Također se navodi da je lider al-Qaide zatražio mjesto u Iraku na kojem bi uspostavio trening kampove, ali da Irak navodno nikada na to nije odgovorio. U jučer objavljenom izvještaju se izražava dodatna sumnja o navodnim vezama između al-Qaide i Iraka prije terorističkih napada 2001. Douglas MacEachin je bivši zamjenik direktora pri centralnoj obavještajnoj agenciji i član komisije 9/11.

Postoje izvješća o kontaktima između Iraka i al-Qaide i nakon što se bin Laden vratio u Afganistan, ali se ne čini da su oni rezultirali u međusobnom odnosu suradnje. Dva viša suradnika bin Ladena su poricali bilo kakve veze između al-Qaide i Iraka i mi do sada nemamo nikakve vjerodostojne dokaze da su Irak i al-Qaida surađivali u napadima na Sjedinjene države, kaže gospodin MacEachin.

Bushova administracija je saopćila da su postojale veze između Sadama Huseina i al-Qaide prije 11 septembra, navodeći ih kao jedan od razloga za prošlogodišnju invaziju Iraka. Ali zaključci komisije su u suprotnosti sa bilo kakvom istinskom vezom između Sadama Huseina i al-Qaide. Međutim, potpredsjednik Dick Cheney je u ponedjeljak ponovio svoje tvrdnje da je irački diktator imao dugo vremena uspostavljene veze s al-Qaidom. Predsjednik Bush je stao u odbranu takve izjave gospodina Cheneya tokom konferencije za novinare u utorak u Bijeloj kući.

Zarqawi je najbolji dokaz o vezi između suradnika al-Qaide i centralne al-Qaide. On je osoba koja još uvijek ubija. Sjetite se e-mail poruka između liderstva al-Qaide i njega samog o tome kako onemogućiti napredak ka slobodi. Sadam Husein je također imao veze i sa terorističkim organizacijama. On je bio povezan s terorizmom, Abu Nidal, rekao je predsejdnik Bush.

U izvještaju komisije se također navodi da se al-Qaida drastično promijenila i da je postala više decentralizirana nakon napada 2001 i američke invazije na Afganistan. Ali član komisije Philip Zelikow je panelu rekao da je grupa Osame bin Ladena i dalje predana izvođenju još jednog velikog napada na Sjedinjene države.

Al-Qaida i ostale estremističke grupe će najvjerovatnije nastaviti eksploatisati informacije o nacionalnoj sigurnosti koje cure u medije, otvorene izvore informacija o tehnikama kao što je miješanje eksploziva, kao i prednosti elektronike. Oni bi mogli modificirati tradicionalne taktike kako bi spriječili da ih moje anti-terorističke snage otkriju ili onemoguće. Bez obzira na taktiku, al-Qaida aktivno nastoji napasti Sjedinjene države i izazvati masovne žrtve, kaže gospodin Zelikow.

Komisija danas sa svjedočenjem najviših zvaničnika vojske i civilne avijacije, zaključuje fazu javnih saslušanja, i svoj konačni izvještaj će izdati krajem jula.

XS
SM
MD
LG