Linkovi

Jedan od ključnih organizatora napada u Madridu, slao teroriste u BiH - 2004-06-17


Visoki sud u Španiji je podigao optužnice protiv 41 lica umiješanog u teroristički napad na Madrid, 11. marta ove godine. tek 24 lica sa optužnice se nalaze u španskom pritvoru, a istražitelji vjeruju da, kada se kompletira spisak optuženih sa onima koji budu lišeni slobode, biće tu i lica koja su učestvovala u terorističkom napadu na Ameriku, 11. septembra 2001. godine.

Španski visoki sud je već izdao medjunarodne potjernice za preostalim licima sa optužnice, koja nisu lisena lobode, uz priznanje da za njih 17 ne zna gdje se ovoga trenutka kriju.

Optužnica iznosi teoriju da su teroristi Al-Qaede imali tri nivoa organiziranja - na prvom je zapovjedništvo vodio sam Osama bin Laden, dok je drugi niivo bio odgovoran za operacije, treniranje, finansiranje i veze neophodne za terorističke aktivnosti. Sama španska ćelija terorista formirala je treći nivo organiziranja.

Vodja španske ćhelije terorista, Abu Dahdah, bio je na čelu organizacije napada u Madridu 11. marta ove godine, kao što je i bio u uskoj vezi sa nekim od neposrednih izvršitelja napada na Ameriku, 11. septembra 2001. godine.

Ovom terorističkom vodji se pripisuje i regrutiranje mladih u "radikalnu islamsku teoriju", odakle je bio logičan put u članstvo u terorističkim skupinama. On je, prema španskim istražiteljima, u više navrata slao regrute u trening kampove u Bosnu i Hercegovinu, Afganistan i Indoneziju.

Prema Visokom sudu u Madridu, danas Al Quaeda ne djeluje samo u Afganisdtanu,već postoje i njene brojene "spavajuće" ćelije širom svijeta, što, upozorava se, zove na uzbunu i neophodnu borbu protiv globalnih terorista.

Vjeruje se da će sudski procesi protiv španskih članova Al-Quaede početi po završetku svih istraga medjunarodne mreže terorista, na proljeće naredne godine.

XS
SM
MD
LG