Linkovi

Olimpijski plamen u SAD - 2004-06-17


Baklju je u Sjedinjenim državama, nakon Meksika, pijeskom kalifornijske obale prvi ponio dobro poznati Silvester Stalone, a deset sati koliko je olimpijski plamen nošen kroz brojne dijelove Los Angelesa, i one siromašne i one najuglednije, smijenjivali su se poznati - televizijski voditelji Pat o Brien i Ellen de Generes, George Huff, jedan od finalista televizijskog showa ”Američki idol” - i nepoznati, mladi i oni malo stariji.

Pretposljedni nosilac baklje pred paljenje velikog plamena na samom stadionu bio je holivudska zvijezda Tom Cruise.

Čast da upali plamen na ogromnom kaldronu na stadionu Dodger pripala je Raferu Johnsonu, osvajač zlatne olimpijske medalje u desetoboju na olimpijskim igrama u Rimu 1960. godine. Johnson je prije dvadeset godina zapalio olimpijski plamen na otvaranju ljetnih olimpijskih igara na stadionu Los Angeles Coliseum.

Nakon Los Angelesa, baklja sa olimpijskim plamenom biće pronesena ulicama St. Louisa i Atlante, gradova kojima su takođe održane ljetne olimpijske igre.

Olimpijski plamen, nošen širom svijeta od 4. juna kada je počela ova olimpijska tradicija, do 13. avgusta kada se u Atini otvaraju ljetne igre preći će put od oko 75 hiljada kilometara.

XS
SM
MD
LG