Linkovi

U Briselu borba i dalje borba za prvi zajednički Ustav Evropske Unije - 2004-06-17


Dvodnevni samit Europske unije, koji počinje danas, pred sobom ima zadatak da uspostavi prvi od europskih ustava, koji će odrediti okvir funkcionisanja europske super - države.

Pored toga, očekuje se da će europski lideri, okupljeni u Briselu, fokusirati jednog od kandidata za budućeg predsjedavajućeg Europske komisije. Sam dosadašnji predsjednik Komisije, Romano Prodi, rekao je neposredno pred sastanak da još nema "ozbiuljnog kandidata" za ovu funkciju, na koju se, pored ostalih kandiduju sadašnji premijer Belgije, Guy Verhofstadt, visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost, Javier Solana, komesar za medjunarodne odnose, Chris Patten, predsjedavajući Europskog parlamenta, Pat Cox, te austrijski kancelar, Wolfgang Schuessel.

Samit u Briselu se smatra "popravnim ispitom" sličonog okupljanja prije šest mjeseci, kada je prihvatanje Ustava EU blokirano različitim interesima članica, posebno na plju prava glasa i "težine" broja nacionalnih glasača.

Vjeruje se da će 25 europskih lidera tokom dvodnevnog samita, kojeg prate oštre mjere sigurnosti u belgijskom glavnom gradu, razmatrati i pitanje terorizma, unutrašnje sigurnosti i politike, kao i aktuelne prilike na Bliskom Istoku i u Iraku.

Irsko predsjedništvo EU, koje polovinom godine prepušta predsjedavanje Holandiji, nastojalo je proteklih sedmica postići kompromisno rješenje oko pitanja Ustava, u kojem bi se trebali, prema mišljenju zvaničnika iz Dublina, "naći svi u Europi".

Tim povodom je irski premijer Bertie Ahern neposredno pred početak samita obišao većinu europskih država, gdje je predočio kompromisni prijedlog sporazuma o europskom ustavu. Uz ovo, politički komentatori u Briselu ukazuju da su se prilike u dvije zemlje koje su se najviše opirale prijedlogu Ustava, Spaniji i Poljskoj, prilike znatno izmijenile u proteklih šest mjeseci. U Madsridu se promijenila vlada- sada vladajući socijalisti su odmah najavili da neće "kočiti" rad na Ustavu, dok je u Poljskoj šef vlade suočen sa drugim po redu glasanjem o povjerenju.

Jedan od neriješenih problema je i sastav i funkcionisanje Europske komisije - plan je da se sa sadašnjih 25 članova (koliko ima i članica Unije), broj komesara do 2014 svede na 18. Uzo vo, male europske zemlje su u strahu da biu se u mastodonskom Europskom parlamentu sa njegovih 732 mjesta, njihov glas i interes mogao lako izgubiti. Irski prijedlog je da članica Unije, bez obzira na svoju veličinu, može računati na minimum 6 zastupničkih mjesta.

Medjutim, čak ni najveći optimisti medju europskim zvaničnicima nisu bili voljni predvidjati da li će prijedlog predsjedavajućeg Unijom "proći" kod svih njenih članica. Svi oni ukazuju da je sporazum "težak i neizvjestan" što stavlja otvorenom sudbinu europskog Ustava sve do završetka briselskog samita.

XS
SM
MD
LG