Linkovi

35 mrtvih u posljednjem samoubilačkom napadu - 2004-06-17


Generalni sekretar UN-a Kofi Anan je izjavio da je Irak isuviše ispunjen nasiljem da bi se UN-ova misija mogla tamo vratiti. Tamo je danas inače u odvojenim bombaškim napadima u iračkim gradovima ubijena najmanje 41 osoba.

U samoubilačkom napadu u blizini iračkog regrutnog centra u Baghdadu, 35 osoba je ubijeno i više od stotinu ranjeno. Novi irački premijer Iyad Allawi je posjetio mjesto napada i osudio, kako ga je nazvao, kukavički napad.

Prema riječima iračkog ministra unutrašnjih poslova, vjerovatno je da jordanski extremist Abu Musab al Zarqawi stoji iza napada, zajedno s drugim stranim militantnima u njegovoj grupi. Najveći broj žrtava današnjeg napada bili su irački civili, koji su čekali u redu da se prijave u novu iračku vojsku, te drugi civili koji su slučajem na tom mjestu tek izašli iz jednog autobusa. Nije bilo američkih žrtava.

U odvojenom napadu je ubijeno 6 članova iračke civilne obrane. U Amari, na jugoistoku Iraka, došlo je do bitke izmedju britanskih vojnika i milicije šiitskog klerika Moqtade al Sadra, ali nema izvještaja o žrtvama.

XS
SM
MD
LG