Linkovi

Detroit Pistons - Šampioni Sjedinjenih država u košarci - 2004-06-16


Detroit Pistonsi su novi šampioni Sjedinjenih država u košarci. U petoj utakmici finalnog doigravanja u okviru tekuće NBA sezone porazili su Los Angeles Lakerse sa 100-87. Osim neostvarenih snova o novoj tituli za ”jezeraše” iz Los Angelesa izuzetno je neprijatno osjećanje da su i sinoć - kada su najviše htjeli gubili i sa 29 poena razlike - a i u prethodnim utakmicama, izuzev druge, ubjedljivo nadigrani u svim elementima košarkaškog umijeća i snage.

Detroit Pistonsi u sastavu koji je izlazio na teren - a razlike između standardne petorke i onih koji su ulazili u toku igre praktično nije ni bilo - igraju gotovo pet godina. Njihova agresivnost, snaga i mladost, kolektivna i pojedinačna želja za titulom bila je uočljiva tokom svih utakmica, pa i tokom one jedne koju su izgubili zahvaljući fenomenalmnom Kobe Bryantu.

Ben Wallace sa 18 koševa i 22 skoka - izgledalo je kao da je više u zraku nego na parketu, nevjerojatno brzi Richard Hamilton sa 21 poenom i Chauncey Billups kao najvredniji igrač finalnog doigravanja bili su ipak za neke sitne nijanse bolji i sinoć i prethodnih utakmica.

I Larry Brown, trener novog šampiona, sinoć je ispunio jednu prazninu koja je nedostajala u njegovoj bogatoj trenerskoj karijeri. Treća titula Detroit Pistonsa, ovog puta nakon 14 godina, Brownov je prv NBA pobjednički naslov. Larry Brown, već 22 godine trener u najboljoj košarkaškoj ligi na svijetu, od sinoć je prvi i do sada jedini trener koji je sa svojim timom osvojio i naslov najboljeg kada je u pitanju američka univerzitetska košarka.

XS
SM
MD
LG