Linkovi

Odrzana regionalna konferencija policije u Banjoj Luci - 2004-06-16


U Banjaluci je danas počela trodnevna Konferencija Asocijacije šefova policija zemalja jugoistočne Evrope na kojoj su se okupili predstavnici policijskih službi Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, Rumunije, Bugarske, Albanije i pridružene članice Makedonije.

Organizovani kriminal sa krijumčarenjem i izjegavanjem plaćanja poreza ozbiljno potkopava stabilnost zemalja u regionu i destabilizuje njihovu privredu. Izjavio je ovo danas predsjednik Republike Srpske, Dragan Čavić, obraćajući se učesnicima druge godišnje generalne konferencije Asocijacije šefova policija zemalja Jugoistčne Evrope, koja je danas počela u Banjaluci.

»Policije jugoistočne Evrope mogu samo zajednički, uz obavještajnu i svaku drugu saradnju, zaustaviti i ukloniti rast organizovanih kriminalnih grupa i suprotstaviti se njihovoj moći koju imaju nad industrijom,granicama i medijima. Neophodna je volja i sposobnost za otkrivanje i privođenje optuženih za ratne zločine i saradnja sa Haškim tribunalom u zemljama koje imaju ovakvu obavezu.«

Komesar Evropske policijske misije u B i H Kevin Karti poručio je da policijske snage u ovom regionu moraju bolje sarađivati ne samo u borbi protiv organizovanog kriminala već i u vezi sa haškim optuženicima. S tim u vezi, direktor policije Republike Srpske, Radomir Njeguš najavio je i konkretnije akcije.

»Više nego ikada do sada, budite ubijeđeni, ja se nadam našim, najzad, određenim rezultatima. Prilično rezultata imamo u brojnim segmentima te saradnje. Najteže pitanje je, naravno, lociranje i hapšenje optuženih za ratne zločine. Da li ćemo imati rezultat u tom pogledu vidjećemo do kraja mjeseca.«

I direktor policije Federacije Bosne i Hercegovine Zlatko Miletić naglašava potrebu bolje saradnje u hapšenju lica osumnjičenih za ratne zločine.

»U Bosni i Hercegovini ima optuženih oko devet hiljada lica kad su u pitanju ratni zločini. Kad je u pitanju Federacija imate preko četiri stotine lica za koja je Haški tribunal dao odobrenje, znači, koje su optužnice ozačene sa A oznakom, znači da ih procesuiraju domaći sudovi i to će biti veliki problem za Bosnu i Hercegovinu u narednom periodu, da vam ne govorim o problemima koji će proisteći iz istraga koje će voditi domaći sudovi oko zaštićenih svjedoka i svih stvari koje će sve to prouzrokovati.«

Konferencija Asocijacije policija zemalja Jugoistočne Evrope, odvija se bez prisustva javnosti i trajaće naredna tri dana.

XS
SM
MD
LG