Linkovi

Srpski vojni tužitelj svjedočio u Den Haagu o srebreničkom zločinu - 2004-06-15


Bilo je praktično nemoguće pokrenuti istragu o zločinima nad Bošnjacima, počinjenim od strane vojske bosanskih Srba, ustvrdio je danas bivši vojni tužitelj RS, Predrag Drinić, koji je svjedočio na sudjenju za Srebenicu, Vidoju Blagojeviću i Draganu Jokiću. On je uvjeren da bi zapovjednik koji bi takvo nešto pokrenuo, izložio sebe "smrtnoj opasnosti", što je važilo i za zbivanja u Srebrenici, jula 1995. godine...

Danas je sa pozicije vojnog tužitelja srpskg entiteta u BiH saopšteno da je vrijeme rata bilo "po život opasno" za svakog vojnog zapovjednika snaga bosanskih Srba da pokrene istragu o eventualnim zločinima nad Bošnjacima, počinjenim od strane Srba.

Drinić: "U to vrijeme samo raspoloženje u državi, u vojsci je bilo takvo da je, jednostavno, svako onaj ko bi pokušao šta da uradi, bio satanizovan...a i radilo se o opasnim licima, za koja se predpostavlja da su počinitelji krivičnih djela. Ti su ljudi bili spremni da sve učine da nekoga i fizički sklone, jer se dešavalo i za druge stvari da neko bude ubijen, bez da se otkrije ko je to učinio.

Ovo je ustvrdio nekadašnji vojni tužitelj, Predrag Drinić, svjedočeći kao svjedok odbrane na sudjenju bivšem zapovjedniku bratunačke brigade VRS, Vidoju Blagojeviću. Blagojević je optužen za saučesništvo u genocidu nad više od 7.000 zarobljenih Bošnjaka Srebrenice, u danima nakon što su srpske snage, 11. jula 1995. ušle u grad.

Prema današnjem svjedeoku, dokazani su slučajevi da je postupak za ratne zločine protiv ne-Srba pokrenut, ali ne i dovršen- neobjašnjivo, slučajevi bi se okončavali prije nego bi današmji svjedok o tome bio obavješten, i prije nego bi se o tome izjasnili svi releantni pravosudni organi.

Haški sud je ranije je osudio načelnika bezbjednosti Bratunačke brigade, Momira Nikolića na 27 godina zatvora, nakon što je on priznao svoj udio u srebreničkom zločinu. Načelnik bezbjednosti Glavnog štaba VRS, pukovnik Ljubiša Beara, takodje je optužen za genocid u Srebrenici, ali se još uvijek nalazi na slobodi.

XS
SM
MD
LG