Linkovi

BiH ima odlučnost i volju da se bori protiv trgovine ljudima - 2004-06-15


Američki State Department je juče objavio godišnji izvještaj o trgovini ljudima u svijetu; o nalazima američkog State Departmenta koji se odnosi na Bosnu i Hercegovinu Mirela Bruk jer razgovarala sa višim savjetnikom američkog državnog sekretara za trgovinu ljudima John Millerom. Po ocjeni američkog State Departmenta Bosna i Hercegovina je zemlja u koju se prokrijumčari veliki broj djevojaka i žena iz Moldavije, Ukrajine i Rumunije i manji broj iz Rusije, Srbije i Crne Gore i drži radi seksualnog izrabljivanja. Bosna i Hercegovina je takođe i zemlja preko koje se djevojke iz spomenutih zemalja prebacuju u Hrvatsku, Sloveniju i zemlje zapadne Evrope. Gospodin Miler pojašnjava tvrdnju američke vlade da, mada čini značajne napore, vlada Bosne i Hercegovine još uvijek nije u stanju da ispuni minimum standarda i u potpunosti spriječi nelegalnu trgovinu djevojkama i ženama.

Cutler: Pa, 85 posto zemalja u svijetu ne zadovoljava ove minimalne standarde; mi naime imamo detaljne standarde koji se tiču sudskog gonjenja, prevencije, obrazovanja i zaštite svjedoka. Dobre vijesti su te što je prije godinu dana BiH bila u Poglavlju 3, te je prošlog ljeta učinila značajne napore i sada je uznapredovala u Poglavlje 2, čime se BiH se uzdigla u prvu polovicu zemalja. Mislim da su to uradili jer su bili vrlo ozbiljni u procesu krivičnog gonjenja trgovaca ljudima. U posljednjih nekoliko mjeseci je su pohapšeni i osudjeni neki od ključnih krijumčara, što pokazuje odlučnost BiH i dobru volju da se uhvati u koštac sa ovim problemom. Naravno, još se mnogoo toga mora uraditi. Ono što bi BiH treba uraditi je uspostaviti sistem prebacivanja žrtava od policije u ruke nevladinih organizacija. Nadamo se da će oni uložiti napore i u tom pravcu, kao i u obrazovanju.

VOA: I pored pozitivnih pomaka u borbi protiv trgovine ljudima,gospodin Miller objašnjava i stav da bi vlada i njeni organi i službe trebali značajno unaprijediti i preventivne aktivnosti i izravno se suprotstaviti problemu korupcije u zvaničnim organima.

Culter: To znači saučešništvo, to znači da se ponekad trgovina ljudima događa jer su vladini zvaničnici posredno umiješani. Ovo nije jedinstven slučaj samo za BiH. U Trgovini ljudima, posebno trgovini u svrhu seksualnog iskorištavanja zvaničnici okreću glavu u drugom pravcu, ili su stvari legalne, pa su zvaničnici i sami pozvani. Međutim, mislim da je BiH pokazala određenost u smisli da je odlučila da se suoči sa ovim problemom.

VOA: Na pitanje da li američki State Deraprtmant raspolaže sa imenima bh zvaničnika koji su možda umiješani u nedozvoljene radnje trgovine ljudima, gospodin Miller odgovara.

Cutler: U našem izvještaju ne iznosimo imena osoba i zvaničnika, mi opisujemo generalnu situaciju,ali isto tako smo primjetili da je vlada pojačala antikorupciona nastojanja u prošloj godini.

Gospodin Miller smatra da je obrazovanje u smislu svjesnosti opasnosti - važno za potencijalne žrtve, dakle, prepoznavanje situacije koja stvara uslove za postojanje trgovine ljudima.Gospodin Miller je pohvalno ocijenio i zakon u Švedskoj kojima se kazna određuje ne samo trgovcima ljudima ,već i klijentima.

XS
SM
MD
LG