Linkovi

Završen summit Grupe 8 u Georgiji - 2004-06-10


Danas se u saveznoj državi Georgiji okončao summit 7 najrazvijenijih zemalja svijeta + Rusija; predsjednik Bush je održao konferenciju za novinare rekavši kako su lideri ujedinjeni u nastojanjima da se u Irak dovede stabilnost i demokracija, da se ohrabre reforme u zemljama srednjeg istoka, i da se time stvori sigurniji i prosperitetniji svijet uopće. Inače ranije u toku dana, u centru pažnje je bio susret izmedju američkog predsjednika, domaćina summita Georga W Busha, i francuskg predsjednika Jacquesa Chiraca. Gospoda Bush i Chirac su razgovarali o tome kakvu bi ulogu NATO savez mogao igrati u Iraku. Dvojica lidera su imali zatvoren susret danas, nakon što je jučer francuski predsjednik izrazio rezerve u pogledu preijedloga gospodina Busha da se uloga sjeverno atlantskog saveza u Iraku proširi. Predstavnici Bijele Kuće kažu da gospoda Bush i Chirac nisu pokušali dodji do finalnog dogovora danas.Postignuti su, medjutim, okvirni dogovori o tome kako unaprijediti ukupnu situaciju na Srednjem Istoku, te kako pomoći smirivanju situacije u Africi.

Nakon današnjeg razgovora, francuski predsjednik nije jučerašnji nesporazum ni spomenuo, a predsjednik Bush je samo podsjetio da je Iračanima svakako potrebna pomoć:

Stvar je samo u tome da svi shvatimo da je iračkom narodu nužna pomoć da bi se odbranio, da bi obnovio zemlju i - najvažnije - da bi održao izbore. Drugi za jutros zakazani sastanak, sa italijanskim premijerom Silviom Berlusconijem, otkazan je, a zvaničnici nisu novinarima dali nikakvo objašnjenje. Gospodin Berlusconi se ipak pojavio na plenarnoj sjednici. Ovogodišnji summit Grupe 8 završen je djelimično uspješno. Predsjednik Bush nije, kako se očekivalo, uspio da od ostalih lidera Grupe 8 dobije nova obećanja o pomoći u Iraku. Medjutim, lideri najrazvijenijih zemalja javno su obećali da će biti ujedinjeni u nastojanju da se demokratija i prosperitet rašire po cijelom Srednjem Istoku. Dalje od tog obećanja nije se, medjutim, otišlo - jer su razlike u vezi sa metodima provodjenja takvog plana - i dalje velike.

Kasnije u toku dana, nakon završetka zvaničnog dijela summita, predsjednik Bush je imao ručak i sastanak sa afričkim liderima koje je pozvao kao goste i s njima razgovarao o mogućem ubrzavanju rada na vakcini protiv AIDS-a, o borbi protiv gladi i o ideji izloženoj na summitu o stvaranju stalnih multinacionalnih mirovnih snaga, koje bi brojale izmedju 50 i 75 hiljada vojnika - čiji bi zadatak bio obezbjedivanje i održavanje mira u Africi i drugim dijelovima svijeta.

XS
SM
MD
LG