Linkovi

Nevidjene mjere sigurnosti za summit G-8 u Georgiji - 2004-06-09


Mjere sigurnosti koje su poduzete na i oko otoka Sea u saveznoj državi Georgia, gdje se danas okupljaju predstavnici 8 najrazvijenijih zemalja na summit,gotovo da su bez presedana;

Jučer cijeli su dan danas stizali šefovi država i vlada na prelijepi otok u saveznoj državi Georgia, slijetajući prvo na vojni aerodrom na kopnu, nakon čega su helikopterima prebacivani na otok. Sea Island je inače privatno odmaralište, sa svih strana okruženo vodom, a oko kojeg je za ovu priliku rasporedjeno bezbroj specijalaca, kao dodatak barikadama i posebnim ogradama koje će štititi predstavnike najmoćnijih zemalja svijeta, kao i druge goste summita.

Iako je već tradicionalno posljednjih godina da su summiti grupe 8 praćeni masovnim demonstracijama, ovaj puta su pripadnici medija, i savakako policija, mnogo brojniji u odnosu na prosvjednike. Radi ilustracije podatak da su jučer u gradiću Brunswicku nedaleko od otoka, kao i u gradu Savanni oko 130 kilometara sjeverno, prosvjedi privukli jedva preko 100 ljudi.

Osim regularne policije i specijalaca, za ovu su priliku u okviru mjera sigurnosti mobilizirani i ronioci koji provjeravaju morsko dno oko otoka, policija na konjima posebno trenirana za rastjerivanje nasilnih prosvjeda, i obalna straža u punom sastavu.

XS
SM
MD
LG