Linkovi

Nove nade u sprijecavanju i uspjesnijem lijecenju nekih vrsta raka - 2004-06-09


U Sjedinjenim Državama ohrabrujuće vijesti po pitanju liječenja od raka, bolesti koja je druga na listi najčešćih uzročnika smrti nakon bolesti srca. U New Orleansu je naime održan godišnji sastanak vodećih stručnjaka za ovu bolest, članova Američkog udruženja onkologa.

Znanstvenici su na ovom skupu predočili činjenice u vezi sa nekoliko, kako su sami rekli, obećavajućih trendovau liječenju u spriječavanju raka. Najteži oblici raka za liječenju su rak bubrega, pluća, glave i tumori na vratu. Međutim, nova generacija lijekova pokazuje rezultate bez presedana u liječenju ovih vrsta raka.

Novi lijekovi, uključujući Tarceva, Erbitux i Avastin djeluju tako što ciljaju i zaustavljaju rast kemikalija i krvnih sudova koji su potrebni za rast ćelija raka. Prema rezultatima prezentiranim na konferenciji o liječenju raka, pacijeneti sa uznapredovanom bolešću, na koje nije djelovao niti jedan drugi tretman, u prosjeku preživljavaju nekoliko mjeseci duže uz pomoć ove ciljane terapije.

Sljedeći korak je prepoznati koji lijek djeluje najbolje kod pacijenata, započeti terapiju ranije i čak kombinirati tretmane, kako bi se izvukla što je moguće veća korist.

Znanstvenici su također iznijeli nove činjenice po pitanju zaštite od raka govoreći da lijekovi koji se uveliko koriste za smanjivanje kolesterola,tzv lijekovi na bazi statina kao što su Lipitor i Zocor ili Pravachol najmanje pet godina, za 50 posto smanjuju mogućnot obolijevanja od raka debelog crijeva.

Moguće objašnjenje, smatra ljekar Stephen Gruber, uključuje gašenje gena raka, što je zasluga tvari statina, koji se nalazi u spoemnutim lijekovima za smanjenje kolesterola. Ti lijekovi takodjer utječe u gašenje upala u organizmu, za koje se takodjer zna da vode obolijevanju od raka.

Statin također umanjuju rizik od obolijevanja od raka dojke i prostate. Međutim, pošto lijekovi na bazi statina mogu oštetiti jetru i izavati probleme mišića u rijetkim slučajevima, znanstvenici kažu da nisu spremni da ih prepisuju pacijentima samostalno, već u kombinaciji sa drugim lijekovima.

XS
SM
MD
LG