Linkovi

SFOR izvršio pretres u Banjoj Luci - 2004-06-09


Pripadnici Sfor-a jutros su u Banjaluci pretresli stan jednog pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Jutrošnja SFOR-ova inspekcija nekih objekata u Banjaluci je u skladu sa mandatom multinacionalnih snaga kako bi bilo osigurano poštovanje Dejtonskog sporazuma. Izjavio je ovo na današnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci, portarol SFOR-a, kapetan Stiv Haukin ne želeći da saopšti više detalja.

U ovoj akciji nije niko priveden a nije poznato da li je zaplijenjena određena dokumentacija ili oprema. Načelnik Centra javne bezbjednosti Banjaluka, Željko Spasojević je potvrdio da je pretresen stan jednog pripadnika MUP-a Republike Srpske ne saopštavajući njegovo ime. On je naglasio da je lokalna policija obavještena o ovoj akcji koja je trajala jutros od četiri do šest časova.

Ovdašnji mediji su naknadno javili, pozivajući se na izvore u MUP-u, da je pretresen stan šefa kabineta Ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske, Ljubinka Mitrovića. Inače, predstavnici SFOR-a su saopštili da je za danas najavljeni Dan sporta na Manjači kod Banjaluke odgođen pošto su pripadnici Vojske Republike Srpske odbili da učestvuju na ovoj manifestaciji, koja je, kako je istaknuto, prilika za bolje upoznavanje vojnog osoblja iz različitih zemalja. Tim povodom, zamjenik načelnika Generalštaba Vojske Republike Srpske, general Stamenko Novaković je danas saopštio da su sportske aktivnosti kao sastavni dio vojne obuke u nadležnosti entita. On je istakao da Ministarstvo odbrane Republike Srpske nije dalo saglasnost Vojsci za učestvovanje na Danu sporta pošto bi se ovakve aktivnosti SFOR-a mogle tumačiti kao stanoviti iskorak iz mandata međunarodnih vojnih snaga. Novaković je dodao da ovakva aktivnost nije planirana u kalendaru redovnih aktivnosti Vojske te da u sadašnjem vremenu reformi odbrambenog sistema još nije vrijeme ni za kakva odmjeravanja.

Za kraj i informacija da su porodice penzionisanog pukovnika Vojske Republike Srpske, Petra Miloševića i Nikole Stjepanovića iz Modriče, koje su uhapsili vojnici SFOR-a, 29.maja odnosno,3.juna, danas saopštile da nemaju nikakvih informacija o njima te da ne znaju ni gdje se nalaze. Iz komande SFOR-a u Tuzli je potvrđeno da su uhapšeni dobro i pod svakodnevnim ljekarskim nadzorom.

XS
SM
MD
LG