Linkovi

Izuzetno oštar izvještaj Predsjednika Merona Vijeću Sigurnosti o nesuradnji S&CG - 2004-06-09


Prema današnjem saopštenju iz Haga, Vijeće sigurnosti UN- a je obavješteno od strane predsjednika Haškog suda, Theodora Merona, da saradnja Srbije i Crne Gore sa Tribunalom "gotov da ne postoji", čime je podržana loša ocjena koju je glavna tužiteljica, Carla del Ponte, dala Beogradu i Podgorici.

U saopštenju se takodjer kaže da su članovima Vijeća sigurnosti ponovljene ošstre ocjene zvaničnika Haškog suda, izrečene u ranije objaljenoj ocjeni saradnje Beograda i Podorice. Uz činjenicu da, po Tribunalu, gotovo nema saradnje sa SCG, posebno se naglašava da državna zajednica ne čini ništa kako bi se trenutno stanje popravilo.

Iz ureda Tužiteljstva je potvrdjeno da su zamjerke glavne tužiteljice, Carle del Ponte, na nesaradnju SCG, našle svoje mjesto u Meronovom izvještaju. Del Ponte je iskazala uvjerenje da je od kraja prošle godine i opštih izbora u Srbiji, svaka saradnja sa državnom zajednicom "potpuno prekinuta".

Težinu nesaradnji SCG sa Hagom daje i činjenica da se na teritoriji državne zajednice trajno ili povremeno nalazi većina bjegunaca od medjunarodne pravde, uključujući i nekadašnjeg lidera bosanskih Srba, Radovana Karadžića i njegovog vojnog zapovjednika, Ratka Mladića.

XS
SM
MD
LG