Linkovi

Osedlan konj bez jahača - stari vojni običaj predstavlja simbol palog ratnika - 2004-06-09


Iza lafeta na kojem će biti prevožen zastavom prekriveni kovčeg sa ostatcima preminulog predsjednika, ići će osedlan konj bez jahača, sa jahaćim čizmama gospodina Reagana okrenutim naopako u stremenima. Ovaj stari vojni običaj predstavlja simbol za palog ratnika koji više nikada neće jahati.

U šest sati po ovdašnjem vremenu, Lafet će 6 crnih konja sa tri jahača vući 2 kilometra dugom Avenijom Američkog Ustava, duž koje će se nalaziti hiljade ožalošćenih gradjana. Kad se procesija približi zdanju Capitola, 21 borbeni avion u niskom će letu preletjeti povorku, izvodeći manevar koji se naziva čovjek koji nedostaje, u kojem jedan od mlaznjaka prekine savršenu formaciju i naglo odleti direktno ka nebu.

Gradjani će moći da se od pokojnog predsjednika Reagana lično oproste prolaskom pored njegovog kovčega koji će u Capitolskoj kupoli biti izložen od večeras do petka rano ujutro, za kada je predvidjena memorijalna služba u Nacionalnoj Katedrali. Predjsndik Reagan će biti sahranjen u kompleksu biblioteke u Kaliforniji u petak po zalasku sunca.

XS
SM
MD
LG