Linkovi

Condoleezza Rice pred sumit najrazvijenih zemalja svijeta - 2004-06-08


Savjetnica za nacionalnu sigurnost Condoleezza Rice je izjavila da je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija vrlo blizu usvajanja rezolucije kojom se daje saglasnost za prenos suvereniteta na privremenu iračku vladu 30. juna. Kako izvještava novinar Glasa Amerike David Cohler administracija predsjednika Busha nastojaće da na samitu Grupe G8 koji se održava ove sedmice također zadobiti podršku za svoj plan za sprovođenje demokratskih reformi na Srednjem istoku.

Predsjednik Bush će na trodnevnom samitu Grupe G8 koji se održava u odmaralištu na See Islandu u saveznoj državi Georgia lično prezentirati svoj plan reformi na Srednjem istoku. Sastanku prisustvuju lideri Francuske, Britanije, Njemačke, Italije, Japana, Kanade i Rusije kao i desetine pozvanih lidera zemalja Srednjeg istoka i Afrike. Na informativnom sastanku održanom jučer savjetnica za nacionalnu sigurnost Condoleezza Rice je izjavila da je pitanje podrške nove iračke vlade izuzetno važno, ali da će na samitu više pažnje biti posvećeno širenju demokratije, ekonomskim reformama i poštivanju ljudskih prava na Srednjem istoku.

Condoleezza Rice: Niko ne vjeruje da se uspostavljanje demokratije može na neki način nametnuti izvana. To jednostavno tako ne funkcioniše. Srednji istok je region kojem su potrebne promjene i to je stav kojeg dijele svi oni koji dolaze na samit a u prvom redu članovi Grupe G8.

Oko 10 hiljada pripadnika federalne i lokalne policije uz podršku patrolnih aviona i brodova obezbjeđuje ovaj trodnevni samit. Prije nego što se u četvrtak okonča ovaj susret lideri zemalja Grupe G8 će se sastati sa jednim brojem svojih kolega iz Afrike sa kojima će razgovarati o dva najveća problema sa kojim se suočava ovaj kontinent a to su siromaštvo i širenje AIDS-a.

XS
SM
MD
LG