Linkovi

Otkriven brod gusara Crnobradog - 2004-06-08


U zoru, u vodama blizu Sjeverne Karoline, more je krvavo crveno - crveno kao gusarska krv...

Godine 1717. gusar poznat samo po nadimku Crnobradi presreo je, orobo i zauzeo jedan francuski brod koji je prevozio robove. Promijenio mu je ime i nazvao ga Osveta Kraljice Ane. Od toga dana, čitavu godinu dana, gusarska flota koja je ubrzo stvorena sijala je strah i smrt.

Medjutim, samo godinu kasnije, Osveta Kraljice Ane je potonula. Kažu, ili je naletjela na sprud i potonula ili ju je sam Crnobradi potopio u pokušaju da zatre tragove i da se ponovo vrati u društvo kao neki bogati, ugledni gentleman. Njegov brod do danas nije pronadjen. Zna se, otprilike, lokacija gdje je mogao potonuti. Već pet godina marinski arheolozi istražuju jednu olupinu, odnosno ostatke metalnih dijelova broda, s obzirom da su vodeni dijelovi trupa odavno istrunuli u vodi.

Ovih su dana ronioci, pri vidljivosti ne većoj od nekoliko centimetara, uspjeli da užadima svežu jedan od otkrivenih topova i da ga pažljivo izvuku do površine, ocijede i iznesu na palubu. Izvadjeni top odmah je dobio ime Concorde, po nekadašnjem imenu orobljenog francuskog broda. On, medjutim, za neiskusno oko, uopšte nije izgledao kao top.

Za iskusno oko, medjutim, i za specijaliste, uključujući i vojne - rad na čišćenju, mjerenju i zaštiti - predstavljao je posebno zadovoljstvo. Oni su, naime, utvrdili da se zaista radi o tom odredjenom brodu, Concorde, odnosno Osveta Kraljice Ane, kako ga je krstio Crnobradi....

XS
SM
MD
LG