Linkovi

Predsjednik Bush o Danu D - 2004-06-08


Šestog juna 1944 godine invazija savezničkih snaga na plaže Normandije u Francuskoj bila je prekretnica Drugog svjetskog rata. Na šezdesetu godišnjicu dana D, predsjendik George W. Bush je otputovao u Normandiju kako bi odao počast onima koji su poginuli i onima koji su preživjeli.

Bush: Svi oni koji su sahranjeni i čija se imena nalaze ovdje, Amerika čuva u dragoj uspomeni. Molimo se u miru na ovom groblju, na mjestu gdje su oni dosegli do dalekih obala Božije milosti. I mi još uvijek sa ponosom gledamo na dan D, na one koji su služili i koji su poginuli.

Operacija invazije na Evropu i poraz njemačkih nacističkih snaga, kaže predsjednik Bush, je planirana da bude uspješna. I bila je pobjednička: na kraju dana 150 hiljada savezničkih vojnika su slomili Hitlerov Atlantski zid, što je bio početak prekretnice Drugog svjetskog rata u Evropi .Širom Evrope, Sjedinjene Države su se borile zajedno sa Britancima, Kanađanima, Poljacima, slobodnim Francuzima i hrabrim građanima iz ostalih zemalja koje su jedna po jedna potpadale pod nacističku vladavinu. Nakon takvog žrtvovanja, kazao je predsjendik Bush, te su zemlje postale neodvojive saveznice.

Bush: Nacije koje su oslobodile osvojenu Evropu zajedno stoje na braniku slobode cijele Evrope. Nacije koje su se borile širom kontinenta postale su partneri puni povjerenja jedni u druge - a u svrhu mira. Naše veliko savezništvo slobode je snažno i danas je još uvijek potrebno.

Ta alijansa danas igra osnovnu ulogu u ratu protiv međunarodnog terorizma. Civilizirane nacije su ujedinjene u tom smislu, baš kao što su bile ujedinjene prije šezdeset godina.Savezničke snage koje su se iskrcale na plaže Normandije šestog juna 1944. godine su se borile za najpravedniji cilj - za slobodu. Amerika odaje počast svim oslobodiocima koji su se borili, a američki je predsjednik Bush još jeenom kazao da bi Amerika uradila isto za njene prijatelje.

XS
SM
MD
LG