Linkovi

Mikhail Gorbachev o predsjedniku Reaganu - 2004-06-07


Bivši Sovjetski lider Mikhail Gorbachov je saopćio da je veoma teško primio vijest o smrti bivšeg američkog predsjednika Reagana. Gospodin Gorbachev se jučer obratio okupljenim novinarima u sjedištu nevladine fondacije Gorbachev na čijem je čelu od 1992 godine.

Gorbachev je izmedjuostaloga rekao:

Vijest o smrti Ronalda Reagana primio sam vrlo teško. Sudbina je učinila da ga upoznam tokom najtežih godina prošlog stoljeća, kada smo na dvije suprotstavljene strane osjetili da je nuklearni sukob na pomolu, kada smo osjetili da se trka u naoružanju otimala kontroli, i da više ispravno nismo mogli kontrolirati vojnu mašineriju.

Bivši sovjetski predsjednik je također kazao da je predsjednik Reagan bio ključan za proces okončanja hladnog rata i dodao:

Gorbachev: On je favorizirao korištenje sile. Politički, zastupao je desno krilo. Ako bih se koristio terminologijom koja se upotrebljavala u to vrijeme, on je bio jastreb. Međutim, taj jastreb je volio život, poštovao tradiciju i mislim da je bio zabrinut oko toga kako će ga istorija zabilježiti. Mislim da ga je Nancy Reagan podržavala u tom smislu. Bio je njegov cilj i njegov san da predsjednički mandat okonča i uđe u istoriju kao zagovarač mira.

Dvojica lidera su se prvi put srela u novembru 1985 gosdine u Ženevi, a nakon toga su uslijedila još četiri sastanka tokom kojih su pregovarali o nekoliko ključnih sporazuma o kontroli naoružanja.

XS
SM
MD
LG