Linkovi

U New Yorku dodijeljene nagrade Tony - 2004-06-07


Sjaj Hollywooda je sinoć zaiskrio i na njujorškim ulicama, gdje je održana 58 godišnja dodjela nagrada Tony za najbolja dostignuća na pozorišnim daskama. Nicole Kidman, Renne Zellweger i Sarah Jessica Parker su zajedno sa glumcem Hugh Jackmanom bile voditeljice ove gala predstave.

Najboljom glumicom proglašena je Phylicia Rashad za njenu ulogu Lene Younger u drami ”Raisin in the Sun“ koja govori o jednoj crnačkoj porodici u rasno podijeljenom Čikagu pedesetih godina. Phylicia Rashad, koju bosanskohercegovačka publika sigurno pamti po ulozi majke u seriji Cosbi Show, prva je glumica afro-američkog porijekla koja je dobila nagradu Tony za vodeću žensku ulogu.

Nagrada Tony za najboljeg glumca dodijeljena je Jeffersonu Maysu za njegovo tumačenje više od 40 likova u monodrami ”I Am My Own Wife“ Monodrama je priča o Nijemcu, transvestitu Charlotte von Mahlsdorfu, koji je preživio vrijeme nacizma i komunističku eru nakon Drugog svjetskog rata. Monodrama I Am My Own Wife je također proglašena najboljom predstavom.

Neuobičajena lutkarska predstava-mjuzikl pod nazivom ”Avenue Q“ je ipak bila najveći pobjednik večeri sa dvije osvojene nagrade Tony: za najbolji mjuzikl i nagradu za najbolju originalnu muziku.Voditelj sinoćnje dodjelje nagrada Tony Hugh Jackman je ove godine proglašen najboljim glumcem u kategoriji mjuzikla, upravo za ovu predstavu.

XS
SM
MD
LG