Linkovi

Kolege - političari reagiraju na Reaganovu smrt - 2004-06-07


Da li je Ronald Reagan bio taj koji je presudno uticao na kretanja koja se u savremenoj istoriji Amerike nazivaju konzervativnom revolucijom? Ministar pravosudja iz vremena Reaganove administracije, Edwin Meese tvrdi da jeste, a političari iz reda Demokrata pokojnom predsjedniku Reaganu odaju počast kao značajnom državniku i dragom čovjeku, ostavljajući - kako kažu - da istorija da konačnu ocjenu o njegovom djelu.

MEESE: Ronald Reagan je odgovoran za revoluciju konzervativizma. Mislim da jeste u velikoj mjeri jer ono što je on učinio jeste što je jedan intelektualni i politički pokret pretvorio u način vodjenja države, u način vladanja i pokazao da principi konzervativizma funkcionišu kada se primijene u praksi. On je to pokazao i u Californiji kao guverner i, kasnije, kao predsjednik i mislim da je to imalo efekta ne samo u Sjedinjenim Državama nego i u svijetu.

HILLARY RODHAM CLINTON: Danas odajemo počast i sjećamo se čovjeka koji je imao značajnu ulogu u istoriji naše zemlje, ali ćemo se sjećati i jednog neukrotivog optimizma koji je unosio ne samo u svoje akcije nego i u živote svih Amerikanca. Istorija je ta koja će dati ocjene o njemu, kao i o svim drugim predsjednicima, ali danas ja želim samo da se sjećamo tog osmijeha i te otmjenosti koja je godinama bila dio naših života.

JOHN KERRY: Ljubav koju je Ronald Reagan osjećao prema svojoj zemlji bila je naprosto zarazna i svako ko je imao privilegiju da saradjuje s njim i svaki Amerikanac koji ga je ikada vidio znao je koliko je on bio siguran u sopstveno rukovodjenje zemljom, siguran u Ameriku - to je svijet osjećao. On je bio jedan otmjeni vodja i dostojanstvena osoba i način na koji je on komunicirao sa narodom u kritičnim trenutcima u istoriji naše zemlje - nikada neće biti zaboravljeni.

Glasnogovornica porodice Reagan, Joanne Drake, takodje je govorila o naslijedju kojeg je gospodin Reagan ostavio iza sebe.

DRAKE: Njegovo naslijedje je ogromno. Ono se prije svega tiče donošenja slobode i demokratije narodima širom svijeta - On je, po mom mišljenju, najdirektnije odgovoran za rušenje Berlinskog zida. Isto tako, on je Amerikancima ponovo vratio duh Amerike. Kad pomisliš na Ronalda Reagana, pomisliš - ustvari - na Ameriku.

XS
SM
MD
LG