Linkovi

Otkrivene nove masovne grobnice na području Srebrenice - 2004-06-04


Predstavnici Komisije Republike Srpske za ispitivanje događaja u Srebrenici tokom proteklog rata potvrdili su danas da su otkrili postojanje 31 masovne grobnice koje su do sada bile nepoznate široj javnosti.

Komisija za istraživanje događaja u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995.godine je završila najveći dio posla na terenu i trenutno privodi kraju aktivnosti na izradi Završnog izvještaja koji će početkom naredne sedmice biti upućen Vladi Repulike Srpske na razmatanje. Ujedno, ova Komisija je utvrdla postojanje novih masovnih grobnica na području Srebrenice, koje su do sada bile nepoznate široj javnosti. Potvrdio je ovo danas službenik Biroa za odnose s javnošću Republike Srpske, Zlatko Jurić.

»Komisija je na osnovu podataka koji su prikupljeni od zvaničnih organa Republike Srpske i radom sa svjedocima na terenu došla do novih saznanja kako o događajima u i oko Srebrenice u ključnom periodu tako i o saznanjima o postojanju još 31 masovne grobnice do sada nepoznate široj javnosti.«

O ovim podacima su informisani predstavnici Federalne Komisije za traženje nestalih lica, potvrdio je Jurić.

»Predstavnici Komisije su, takođe, zajedno sa predstavnicima federalne Komisije izašli na teren i oni su obišli određene lokacije i zajedno sa tim predstavnicima su konstatovali da je potpuno novih osam grobnica za koje nisu dosad znali ni iz federalne Komisije. Dakle, od početka svoga rada Komisija za istraživanje događaja u i oko Srebrenice je otkrila 31 masovnu grobnicu-postojanje,odnosno,lokaciju.«

Detalji o konkretnim lokacijama masovnih grobnica i ostale informacije o radu Komisije za Srebrenicu će biti saopšteni javnosti tek krajem naredne sedmice potvrđeno je iz Biroa za odnose s javnošću Republike Srske.

XS
SM
MD
LG