Linkovi

Godišnjica Tiananmena - 2004-06-04


Ovaj mjesec se obilježava 15-ta godišnjica racije koju je kineska vlada izvršila nad mirnim prosvjednicima na pekinškom trgu Tiananmen kao i ostalim dijelovima Kine. 3 i 4 juna 1989, trupe kineske vlade su suzbile pro-demokratski prosvjed i ubile na stotine nenaoružanih prosvjednika. Mnogo više njih je uhapšeno. Nakon toga, Kina je učinila veliki napredak u otvaranju prema svijetu, ali je nastavila represiju nad političkim disidentima. Marta 2004 kineske snage sigurnosti su uhapsile tri rođake žrtava racije na trgu Tiananmen. Tri žene pripadaju grupi poznatoj kao Majke Tiananmena i rade na primoravanju kineske vlade da objelodani potpune i javne detalje o tome šta se desilo juna 1989.

Ding Zilin je jedna od uhapšenih. Njen 17-godišnji sin je ubijen u raciji 1989. Kineska vlada može razgovarati s ostalim zemljama ili svjetskim organizacijama, ali zašto ne mogu razgovarati s nama, svojim narodom, narodom kojeg je uništila, izjavila je ona jednom reporteru.

Lorne Craner, pomoćnik državnog sekretara za pitanja demokracije, ljudskih prava i rada, je rekao da je Kina i dalje veliki kršitelj ljudskih prava.

Vidite brojna i ozbiljna kršenja, žustrinu kojom se tamo guše ljudska prava.

Gospodin Craner kaže da Sjedinjene Države podržavaju one Kineze koji nastoje postići napredak u strukturalnim reformama.

”Mi nećemo vidjeti promjenu preko noći, ali u dužem periodu ovi procesi nude možda najbolju nadu za demokratsku Kinu.“

Pritisak za demokracijom i ljudskim pravima u Kini će i dalje rasti.

XS
SM
MD
LG