Linkovi

A. Mašović: Riječ je o 8 do sada potpuno nepoznatih masovnih grobnica u okolini Srebrenice - 2004-06-04


Predsjednik Komisije za traženje nestalih osoba Federacije BiH, govoreći za Glas Amerike, potvrdio je našem dopisniku Adnanu Rondiću da je riječ o 8 do sada potpuno nepoznatih masovnih grobnica. Uz to gospodin Mašović kaže da bi jučerašnja zajednička posjeta masovnim gronicama mogla biti model budućeg rada dvije entitetske komisije.

A. MAŠOVIĆ: Predstavnici Federalne komisije jučer su zajedno sa članovima Komisije za Srebrenicu obišli ukupno 33 lokacije za koje Komisija za Srebrenicu posjeduje informacije da bi se moglo raditi o potencijalnim masovnim primarnim i sekundarnim grobnicama žrtava genocida izvršenog u julu mjesecu 1995. godine u Srebrenici.

I danasi, nakon što sam bio na svim tim lokacijama, mogu potvrditi da su osam lokaliteta potpuno novi za predstavnike Federalne komisije za traženje nestalih osoba. Mi do sada nismo imali nikakvih saznanja o postojanju tih lokacija.

Posebno je značajno reći da su od tih osam lokacija dvije primarnog karaktera, što znači da bi se vrlo brzo moglo pristupiti exhumaciji žrtava, njihovoj autopsiji, i identifikaciji, sobzirom da posmrtni ostaci nisu uništeni.

Za tri lokacije smo imali saznanja o širem regionu na kojem se nalaze, ali nam je jučer pokazan mikrolokalitet, tako da možemo reći da od 33 lokaliteta, 11 su za nas predstavljali potpuno nova, ili djelimično nova saznanja. Za ostale lokacije koje smo posjetili znamo od ranije.

Mi smo obećali Komisiji za Srebrenicu da ćemo u roku koji neće biti duži od dvije nedjelje izvršiti exhumaciju na jednoj od primarnih lokacija da bismo provjerili i potvrdili vjerodostojnost njihovih informacija. I ja sam istakao gospodinu Bogdaniću da bi se model kojeg smo jučer primjenili, zajednička posjeta lokacijama masovnih grobnica, mogao, moguće, uspješno primjeniti i u radu na medjuentitetskim exhumacijama, odnosno da bi entitetske komisije ubuduće mogle primjeniti taj model i zajednički obilaziti mjesta masovnih grobnica.

XS
SM
MD
LG