Linkovi

Bush sutra u Rimu - Protesti i oštre mjere sigurnosti - 2004-06-03


Rim se priprema za dolazak Predsjednika Sjedinjenih država Georga W. Busha. Prema izjavama predstavnika italijanske vlade, najmanje 10 hiljada karabinjera i pripadnika službi sigurnosti biće angažirano na obezbjeđenju posjete američkog predsjednika.

Veći dio centra Rima sutra će biti zatvoren za saobraćaj kako bi se omogućio neometan dolazak gospodina Busha na susrete sa italijanskim liderima i papom Ivanom Pavlom Drugim.

Danas je u tom gradu održano više anti-ratnih skupova. Bile su organizirane i jedne anti-američke demonstracije. Prema riječima šefa rimske policije Achilla Sere ova i druga protestna okupljanja bila su očekivana.

”Mnogi dolaze u Rim i, posebno, kada prosvjednici žele protestovati na više različitih lokacija, biće komplicirano održati javni red i mir.“

Kada su u pitanju terorističke aktivnosti gospodin Sera je izjavio da nema nikakvih indikacija koje ukazuju na takvu mogućnost.

A o razlozima za proteste jedan Rimljanin kaže:

”Nastojaćemo da ometamo posjetu predsjednika Busha jer želimo ostvariti naše građansko pravo i pokazati da se ovaj grad u proteklih godinu dana nije slagao sa ratom i da ovaj grad ne prihvata ratne vođe.“

Unatoč današnjim i sutrašnjim protestima zbog posjete predsjednika Busha jedan od brojnih američkih turista kojih uvijek podosta boravi u ”vječnom gradu“ kaže:

”Ne mislim da je on u opasnosti. Mislim da će imati lijep put i boravak ovdje. Zapravo, radujem se što odlazi u druge zemlje.“

XS
SM
MD
LG