Linkovi

Novi dokumentarni film Michaela Moore-a konačno dobio i američkog distributera - 2004-06-03


Film Michaela Moore-a, FAHRENHEIT 9-11, privukao je ogromnu medijsku pažnju ovdje u Americi - čak i prije nego što je iko uspio da ga vidi. Liberalni pedigre autora i najava da se u filmu iznosi žestoka optužba protiv Bushove administracije, te Zlatna Palma iz Kana - sve je to doprinijelo da se o tom filmu mnogo govori i prije nego što je prikazan i u jednom američkom bioskopu.

Pred sam početak Kanskog festivala, objavljeno je da distributer, kompanija Disney, neće ovaj kontroverzni Mooreov film pustiti u distribuciju unutar Sjedinjenih Država prije novembarskih predsjedničkih izbora. Kompanija, kako je rekao generalni direktor Michael Eisner, ne želi takav film usred političkog procesa - jer ne želi da izgleda da staje na nečiju stranu..i na tome ostvaruje profit. Nakon osvajanja najvećeg priznanja na kanskom filmskom festivalu, što je od dokumentarnih filmova uspjelo još samo Svijetu Tišine, Žaka Kustoa i Luja Mala, Moore i njegovi producenti tražili su način da sa kompanijom Disney načine kompromis, postignu poravnanje i omoguće prikazivanje filma u Americi i prije izbora.

Želim da američku javnost uvjerim da će dobiti priliku vidi ovaj film. Ja se neću smiriti dok film ne dobije distributera. Jer, nešto mora da nije u redu ako Albanci mogu da vide ovaj film, a Amerikanci ne mogu, obećao je Moore. Dogovor je postignut, kompaniji Disney je isplaćeno 6 miliona dolara koliko je uložila u produkciju, a sav prihod koji bude ostvaren u distribuciji filma u Americi ići će u dobrotvorne svrhe. Fahrenheit 9/11 u američke bioskope stiže 25. juna.

XS
SM
MD
LG