Linkovi

Protesti poljoprivrednika u Banja Luci - 2004-06-03


Više stotina poljoprivrednika iz Republike Srpske protestvovalo je danas u Banjaluci tražeći bolju zaštitu domaće poljopriredne proizvodnje. Skup su obezbjeđivale jake policijske snage a incidenti nisu zabilježeni.

Uz parole »Zaustavite šverc na Drini«, «Do kada ćemo poklanjati meso« i druge, više stotina poljoprivrednih proizvođača protetstvovalo je danas izpred zgrade Vlade Republike Srpske u Banjaluci. Poljoprivrednici su izrazili nezadooljstvo sadašnjom zakonskom regulativom na svim nivoima koja reguliše ovu problematiku zatraživši zaštitu domaće poljoprivredne proizvodnje.

Predsjednik Udruženja farmera Bosne i Hercegovine, Vladimir Usorac poručio je prisutnima da cilj današnjeg okupljanja nije želja za nečijom ostavkom ili bavljenje politikom već zahtjev da entitetske i državne Vlade i parlamenti, svako u okviru svojih nadležnosti donesu zakone i mjere kojima će se poboljšati stanje u ovoj oblasti. On je istakao da je nejasan i status poljoprivrednih proizvođača bez čega nema ni izvoza u zemlje Evropske Unije. Gospodin Usorac se založio za to da se Zakonom o kvotama omogući da se na dva kilograma otkupljene domaće svinjetine može uvesti jedan kilogram iz inostranstva što bi omogućilo pokretanje svih kapaciteta u B i H i godišnju proizvodnju od 22.000 svinja. Predsjednik Udruženja peradara-živinara B i H, Zlatan Ivanović zatražio je donošenje propisa kojima će bolje biti zaštićena ova oblast koja je u veoma teškom položaju zbog, kako je rekao, nagomilanih zaliha od 3.000 tona pilećeg mesa i nekontrolisanog uvoza. Ivanović je naglasio da poljoprivrednici ne žele kvote ili kontigente već zakone koji će, između ostalog, nalagati prioritetan otkup domaćih proizvoda.

Današnji protest je okončan besplatnom podjelom oko 3.000 komada smrznutih pilića pred zgradom Vlade što je stvorilo veliku gužvu među okupljenim građanima. Vladimir Usorac je to prokomentarisao riječima da je narod gladan najavljujući slične akcije i u drugim gradovima.

XS
SM
MD
LG