Linkovi

Carla del Ponte potvrdila da su u toku istrage optužbi protiv Ejupa Ganića, Rasima Delića i Sakiba Mahmuljina - 2004-06-03


Glavna tužiteljica Haškog tribunala Carla del Ponte razgovarala je jutros s premijerom FBiH Ahmetom Hadžipašićem o načinima na koji FBiH može doprinijeti suradnji Bosne i Hercegovine s haškim Sudom.

Bio je ovo prvi susret glavne tužiteljice sa predstavnicima federalnih vlasti, na kojem je gospodja Del Ponte dobila uvjeravanja federalnog premijera da će biti učinjeno sve kako bi se ojačala suradnja BiH sa Haškim tribunalom.

Premijer Hadžipašić naglasio je kako nadležne institucije i organi Bosne i Hercegovine zajedno s entitetskim moraju koordinirati i objediniti aktivnosti iz domena vlastitih obaveza, "kako bi se konačno završila 'priča' o najtraženijim ratnim zločincima Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću".

Hadžipašić ističe da će FBiH u tom kontekstu nastojati da bude faktor koji će vlastitim kadrovskim i drugim kapacitetima maksimalno doprinijeti procesu hapšenja i izručivanja osoba optuženih za ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini.

Carla Del Ponte je istakla da bi bila veoma zadovoljna kada bi mogla lično uhapsiti Radovana Karadźića, ali je dodala da to ne zavisi od nje, nego do vlasti BiH i posebno Republike Srpske.

Na novinarski upit o tome da li se vode ili su se vodile istrage protiv bivšeg člana Predsjedništva RBiH Ejupa Ganića, ratnog komandanta Armije RBiH Rasima Delića i ratnog komandanta Trećeg korpusa Armije RBiH Sakiba Mahmuljina, Carla del Ponte je odgovorila potvrdno, a precizirajući kako se ove istrage nastavljaju i da će biti okončane do kraja godine.

Ovim susretom okončana je dvodnevna posjeta glavne tužiteljice Haškog Tribunala BiH, nakon čega je otputovala u Hrvatsku.

XS
SM
MD
LG