Linkovi

U Hagu, na sudjenju E.Hadžihasanoviću i A. Kuburi, prikazan propagandni film mudžahedina - 2004-06-03


Na procesu protiv nekadašnjih zapovjednika Armije BiH, Envera Hadžihasanovića i Amira Kubure, obojici optuženim za zločine u Srednjoj Bosni, tužitelji su danas prikazali propagandni film mudžahedina o "svetom ratu", džihadu, koji su u BiH vodili protiv "hrišćanskih nevjernika".

Kako su imali prilike da danas vide prisutni u sudnici, u filmu se potvrdjuje da je više stotina islamskih "svetih ratnika", koji su ratno iskustvo sticali u Afganistanu, pristiglo u BiH neposredno poslije početka sukoba, proljeća 1992. godine, te da su odmah po dolasku uspostavili logore u mjestima Turbe i Mjehurići u Središnoj Bosni.

"To je bio rat islama protiv hrišćanstva u BiH u kojem je učestvovao i cio Zapad. Planiran je holokaust nad Muslimanima", navode u filmu naratori, predstavljeni kao istaknuti "islamski teolozi".

Citiraju se i riječi prvog mudžahedinskog komandanta u Bosni, šeika Abdela Aziza da su oni došli da "provedu džihad u Bosni, kako bi Muslimani pobjedili"- o ovome su informirani i osteli islamski teološki lideri, medju kojima i mudžahedinski lider, šeik Omar Abdel Rahman, u Americi osudjen na višegodišnju zatvorsku kaznu zbog umješanosti u miniranje Svjetskog trgovinskog centa, 1993. godine.

Na snimcima su prikazane desetine fotografija mudžahedina, a zatim i prizori njihovih beživotnih tijela, uz komentar da je "pravi vjernik samo onaj koji je spreman da umre" i da su "mučenici" od Alaha dobili oprost.

Autori su pripadnike snaga UN u BiH prikazali kao "nevjernike", optužujući ih, izmedju ostalog, da su zajedno sa bosanskim Srbima silovali oko 35.000 Bošnjakinja...

Po propagandnom filmu, mudžahedini su dolazili iz Alžira, Egipta, Albanije, Turske, Saudijske Arabije, Avganistana, Bahreina, Kuvajta, Jemena, Liberije i drugih zemalja.

U sudnici je pušten i video-zapis o posjeti Alije Izetbegovića Sedmoj muslimanskoj brigadi, u zimu 1993. godine na kojem se, takodje, mogu vidjeti mudžahedinski borci. Smotri su prisustvovali optuženi general Hadžihasanović, tada komandant Trećeg korpusa ABiH, i njemu potčinjeni pukovnik Kubura koji je zapovjedao Sedmom muslimanskom brigadom, obojica optuženi po zapovjednoj odgovornosti za zločine nad Hrvatima i Srbima u Centralnoj Bosni 1993. godine.

XS
SM
MD
LG