Linkovi

Najuticajniji šiitski klerik podržao novu iračku vladu - 2004-06-03


Najuticajniji klerik šiitskih muslimana u Iraku, ayatollah Ali al Sistani, podržao je novu prelaznu vladu, ali je rekao da će ona uspjeti samo ako ispuni određene ciljeve. Saopštenje o tome je stiglo iz njegovog sjedišta u Najafu.

On je rekao da iračkoj privremenoj vladi i dalje neodostaje izborna legitimnost, ali da je njeno imenovanje - korak u dobrom pravcu. Javnu podršku značajnog šiitskog lidera sa zahvalnošću su prihvatili članovi nove iračke prelazne vlade. Privremeni irački podpredsjednik, Ibrahim al-Jaafari:

Kad je veliki ajatolah al-Sistani blagosiljao ovu novu vladu - on je to učinio samo u ime opšteg iračkog dobra. On nema nikakav lični interes da bi to učinio.

On je veoma zainteresiran da vidi da budući ustav izražava stvarnu volju iračkog naroda. On jasno shvata da ova vlada nije izabrana odstrane naroda, ali kad on, izmedju redova, kaže da je ova vlada u stanju da predstavlja irački narod - to se mora smatrati njegovom velikom podrškom, zaključio je gospodin Jaafari.

Ayatolah Sistani je naglasio da će nova vlada, najmanje, morati da obezbijedi sigurnost, osnovne potrebe za sve, pun irački suverenitet i izbore početkom sljedeće godine.

XS
SM
MD
LG