Linkovi

G.W.Bush: Borba protiv terorizma slična Hladnom ratu i Drugom svejtskom ratu - 2004-06-02


Predsjednik Bush kaže da je od strane Sjedinjenih Država predvodjena borba protiv terorizma brorba izmedju tiranije i slobode slična Hladnom ratu i Drugom svejtskom ratu. Gospodin Bush je ponovo naglasio svoju viziju borbe protiv terorizma tokom svečane promocije polaznika Akademije Američkih Zračnih snaga u Coloradu.

Današnji predsjednikov govor je vidjen kao nastavak njegovog obraćanja polaznicim Armijskog univerziteta za vještine ratovanja, održanog prije sedmicu dana, u kojem je on naglasio da će donijeti demokraciju u Irak. Predsjednik je u više navrata izrazio nadu da će demokratski Irak biti katalizator u širenju demokratije i stabilnosti na Srednjem Istoku.

Predsjednik Bush je angažiran u vrlo tijesnoj utrci sa demokratskim senatorom iz Massachusettsa, Johnom Kerryem, i podrška mu ponovo opada zbog zabrinutosti američke javnosti u vezi sa Irakom.

Govoreći danas u Floridi, ključnom poprištu predstojećih predsjedničkih izbora, senator Kerry je rekao da u Sjedinjenim Državam još uvijek postoji praznina u odbrani od bioterorizma. On je bioterorizam nazvao najvećom prijetnjom Sjedinjenim Državama, nakon nuklearnog terorizma.

U danas objavljenom intervjuu francuskom listu Paris Match, predsjednik Bush je govoreći o sukobima u Iraku rekao kako vjeruje da nisu svi koji se protive američkoj okupaciji teroristi. Gospodin Bush je rekao da su napadači samoubice teroristi, dok su ostali jednostavno borci koji se protive američkoj okupaciji zemlje. Predsjednik Bush je za Paris Match rekao da nema zemlje koja bi željela biti okupirana, i da zato Sjedinjene Države daju Iraku puni suverenitet 30-tog juna.

Ovaj popularni magazin takodjer citira predsjednika Busha da se on nikada nije bio ljut na francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca zbog njegovog protivljenja upotrebi vojne sile u Iraku. Gospodin Bush je rekao da je Francuska dugogodišnji prijatelj Sjedinjenih Država, a prijatelji se mogu i ne slagati. Predsjednik Bush će posjetiti Pariz u okviru ceremonije obilježavanja 6-te godišnjice Dana D.

XS
SM
MD
LG