Linkovi

Armitage u Briselu: Iračke će vlasti biti neovisne i suverene - 2004-06-02


Zvanični Washington je spreman na prilagodbe uz stavove većine članica Vijeća sigurnosti, kada je u pitanju nova rezolucija Ujedinjenih naroda o Iraku, saopštio je danas u Briselu zamjenik američkog državnog sekretara, Richard Armitage, nakon susreta sa visokim predstavnikom EU za vanjsku politiku i sigurnost, Javierom Solanom.

Najveći dio jutrošnjeg susreta zamjenika američkog državnog sekretara, Richarda Armitagea sa domaćinom protekao je u razgovoru o aktuelnim prilikama u Iraku, u svjetlu transfera vlasti na privremene institucije iračke vlasti.

Kada će Amerikom predvodjene medjunarodne trupe napustiti Irak, i da li nopva rezolucija UN-a predvidja mogućnost da nova iračka armija odbije učešće u akcijama medjunarodnih trupa, pitanja su na koja američki zvaničnik odgovara:

Armitage: 'U sklopu rezolucije će biti mogućnost da se analizira medjunarodna misije u roku od 12 mjeseci - ili ranije, ukoliko to zatraži privremena iračka vlast, kaže visoki zvaničnik Washingtona, uvjeren da vlasti u Bagdadu, kao "neovisne i suverene", imaju puno pravo da prihvate ili odbiju učešće svojih oružanih snaga u mogućim akcijama medjunarodnih snaga u njihovoj zemlji.

"Medjutim, to su stvari koje se trebaju riješiti na terenu, izmedju zapovjednistva medjunarodnih snaga i suverenih iračkih vlasti", naglasio je Armitage.

On se nije upuštao u procjenu kada će se kompletirati 'politički proces" uspostave ustavno izabrane vlasti u Iraku, ostavljajući tako prostor procjenama da bi se to moglo dogoditi krajem 2005. ili početkom 2006. godine.

XS
SM
MD
LG