Linkovi

Carla del Ponte ponovno u Sarajevu - 2004-06-02


Članovi Predsjedništva BiH ponovili su danas, tokom susreta sa glavnom tužiteljicom Haškog tribunala Karlom del Ponte u Sarajevu, čvrstu opredijeljenost za bezuvjetnu i potpunu suradnju BiH sa Sudom u Hagu. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Sulejman Tihić rekao je novinarima da je tokom sastanka ocijenjeno da RS ne ostvaruje ovu suradnju u skladu sa međunarodnim pravom i obavezama, Dejtonskim sporazumom i važećim propisima.

Odgovarajući na pitanje da li će BiH formirati posebnu jedinicu za hapšenje lica osumnjičenih za ratne zločine, Tihić je potvrdio da je danas razgovarano o radu i uspostavljanju agencija za provođenje zakona u BiH, u prvom redu Ministarstva sigurnosti , SIPA-e, Obavještajne agencije i Državne granične službe.

Prema njegovim riječima, članovi Predsjedništva BiH i Karla del Ponte razgovarali su i o prenošenju nadležnosti sa Tribunala na domaće pravosuđe, kao i problemima uspostavljanja Odjeljenja pri Sudu BiH za procesuiranje ratnih zločina i formiranju pritvorske jedinice.

Carla Del Ponte izrazila je zahvalnost Predsjedništvu BiH na punoj političkoj podršci za postizanje saradnje RS sa Tribunalom. "Mi poštujemo rezultate. Potrebna nam je dostupnost arhivama, dokumentima i svjedocima, da ne kažem bjeguncima", rekla je glavna tužiteljica nakon sastanka. O najvažnijem prioritetu g Del Ponte kaže;

Prioritet prioriteta je, naravno, hapšenje Radovana Karadžića, pa smo razgovarali o tome, kako bismo to trebali imati kao prvi rezultat!

Ona je potvrdila da se Tužilaštvo Tribunala sprema da neke od predmeta proslijedi domaćem pravosuđu, a da BiH mora osigurati pravična suđenja u angažmanu lokalnog sudstva. Glavna tužiteljica srela se i sa članovima Vijeća ministara BiH. Predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Adnan Terzić izazio je nakon ovog susreta nadu da će Obavještajna služba, SIPA, DGS, pokazati odlučnost da odgovore zahtjevima Haškog tribunala, da će ministar sigurnosti, preko DGS-a, obezbijediti da granica sa Srbijom i Crnom Gorom bude 24 sata pokrivena sa adekvatnim brojem ljudi koji će biti opredjeljeni u pravcu onemogućavanja najtraženijim ratnim zločincima da preleze sa jedne strane granice na drugu.

Nakon ovog sastanka g Del Ponte izjavila je da Tribunal planira do kraja godine podignuti pet novih optužnica. "Optužnice će biti podignute protiv Albanaca, Srba, Hrvata i Bošnjaka", izjavila je glavna tužiteljica.

Nakon susreta sa bh zvaničnicima u Sarajevu, gospođa del Ponte otputovala je u Srebrenicu gdje se u memorijalnom centru Potočari, srela sa članicama udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa!

U medjuvremenu, kako javlja naš haški reporter Elvir Bucalo, bivši lider hrvatskih Srba, Milan Babić, je danas započeo svjedočenje protiv Momčila Krajišnika, optuženog za genocid i zločine protiv čovječnosti u BiH. Svjedočenje se odvija iza zatvorenih vrata, a očekuje se da će potrajati do kraja sedmice. U isto vrijeme, zvaničnici Tribunala potvrdili žestoku svadju i tuči koja se zbila u pritvoru Tribunala, izmedju optuženih Tihomira Blaškića i Ivice Rajića. Da je riječ o ozbiljnoj stvari, svjedoči i prigovor Rajićevih advokata na Blaškića i nedavni incident.

Sudjenje se, medjutim, odvija iza zatvorenih vrata, a vjeruje se da će za Babića biti posljednja prilika da na djelu dokaže svoju kooperativnost sa Tribunalom, čiji rezultati bi se mogli sagledati u skoroj presudi nekadašnjem lideru Srba u hrvatskoj Krajini. Sam Babić je početkom ove godine priznao krivnju za progon Hravta na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi, a tužitelji su za njega predložili kaznu od 11 godina zatvora. Milan Babić je do sada svjedočio na procesima Slobodanu Miloševiću, Milanu Martiću, a izrazio je želju da svjedoči i protiv Radovana Karadžića i Ratka Mladića, kada se, i ako se oni nadju na optuženičkoj klupi Tribunala.

Izricanje presude je prvobitno najavljeno za naredni ponedjeljak ali je danas, bez objašnjenja, otkazano. Vjeruje se da će Babiću kazna biti odmjerena čim se okonča njegovo svjedočenje protiv nekadašnjeg člana najužeg rukovodstva bosanskih Srba, Momčila Krajišnika.

Uz ovo, u Hagu je potvrdjeno da je nedavno došlo do ošte prepirke i tuče izmedju optuženih Tihomira Blaškića i Ivice Rajića. Advokati Rajića, koji su zbog tog incidenta uložili notu Tribunalu, tvrde da je njihovom branjeniku Blaškić prijetio riječima:"Ako ja ili bilo ko drugi dobijemo dugu zatvorsku kaznu zbog tebe i tvoje priče, ti i tvoja porodica ste gotovi". Rajićevi advokati zbog prijetnji i udaraca traže kažnjavanje Blaškića, od od uprave Haškog pritvora traže punu istragu o incidentu.

Tihomir Blaškić je prvostepenom presudom osudjen na 45 godina zatvora, zbog zločina nad bošnjačkim civilima Srednje Bosne, a sada u pritvoru Scheveningen čeka na rezultat žalbe uložene na presudu. Za slične zločine je optužen i Ivica Rajić, koji je polovinom prošle godine izručen Tribunalu od strane hrvatskih vlasti.

XS
SM
MD
LG