Linkovi

Saudijska Arabija: Veća kontrola humanitarnih organizacija - 2004-06-02


Saudijska Arabija kaže da su njene snage sigurnosti opkolile i ubile dvojicu militanata osumnjičenih u vezi krize sa taocima u luci Khobar u kojoj su 22 radnika u naftnoj industriji ostali mrtvi.

U saopćenju Ministarstva unutarnjih poslova se kaže da jedan od osumnjičenih bio prerušen u ženu, kada je opkoljen na ulici i ubijen nakon što je počeo pucati na policajce i bacati granate.

U odvojenom incidentu, saopćeno je iz američke ambasade, neidentificirani militanti su u Riyadu danas otvorili vatru na dva vozila sa američkim vojnim osobljem. Pri tome je vozač saudijac lakše ranjen.

U isto vrijeme, danas je u Saudijskoj ambasadi u Washingtonu, zvaničnik ambasade Adel al-Jubeir rekao kako će Saudijska Arabija sve privatne dobrotvorne organizacije koja šalju novac u inostranstvo okupiti u jedinstvenu organizaciju kroz koju će jedino ići novac za dobrotvorne svrhe izvan Saudijske Arabije. On je rekao da će postojati jedinstvena pravila raspodjele pomoći što će omogućiti bolju kontrolu i transparentnost dobrotvornih fondova.

Jedna od rasformiranih dobrotvornih organizacija je i kontroverzna Al-Haramain fondacija koja je optužena za finansiranje terorističkih aktivnosti. Gospodin al-Jubeir, koji je naglasio da je dobročinstvo jedan od stubova Islama, procjenjuje da privatne dobortvorne organizacije doniraju 100 miliona dolara godišnje, te da je samo mali dio tih sredstava usmjeravan u pogrešnom pravcu i zloupotrebljen od ilegalnih grupa.

XS
SM
MD
LG