Linkovi

Irak očekuje svoju slobodu - 2004-06-01


Predsjednik Sjedinjenih država George W. Bush rekao je da koalicija koju predvode Sjedinjene države ”ima jasan cilj koji razumiju i svi drugi - dovesti narod Iraka u poziciju da po prvi put , nakon nekoliko generacija, odlučuju o Iraku.“

Taj cilj se ostvaruje. Već su 14 ministarstava pod izravnim rukovođenjem Iračana. 30. juna će koalicija na novu, privremenu iračku vladu prenijeti puni suverenitet. Na taj način će, kako je istakao američki državni sekretar Colin Powell, biti utrt put za održavanje izbora:

Powell: Sa privremenom vladom i obnovom koja teče Iračani se mogu nadati izborima za državni parlamet do kraja ove, ili najkasnije do kraja januara iduće godine, formiranju prelazne vlade, izradi i usvajanju novog ustava države a nakon toga i potpunim, demokratskim izborima krajem 2005. godine. To je put koji stoji pred njima. I to je jasan put.

Na tom putu tranzicije, dok procesi budu trajali, koalicija će pružati pomoć na uspostavljanju sigurnosti i stabilnosti koju demokracija zahtijeva, takođe je naglasio gospodin Powell:

Powell: Da bi osigurali da Iračani mogu preuzeti brigu o spostvenoj zemlji, mi ćemo ubrzati proces pripremanja i osposobljavanja Iračana da brane svoju zemlju i da održavaju red i mir njoj. Mi takođe činimo sve što je našoj moći da ubrzamo obnovu industrijske i infrastrukture neophodne za život.... od elektroenergetskih i naftnih sistema do škola, univerziteta,bolnica i ostalih institucija.

Decenije pod presijom režima Saddama Husseina uništele su nadu u Iraku. Međutim, Iračani žele neovisnost i imaće je.

Tranzicija neće biti laka i jednostavna. Kako se trenutak prenosa suvereniteta približava, nasilje za kojim posežu grupe koje se protive demokratizaciji i demokratiji vjerovatno će biti jače. Ali, kako je rekao predsjednik Bush, ”teroristi i Saddamovi lojalisti koji bi radije mnoge Iračane vidjeli mrtve nego da žive u slobodi neće određivati budućnost Iraka.”

XS
SM
MD
LG