Linkovi

Carla del Ponte u Banja Luci... - 2004-05-31


Glavna tužiteljica Haškog tribunala Karla del Ponte izjavila je danas u Banjaluci da očekuje da Radovan Karadžić do kraja godine bude u Hagu pošto su čelnici Republike Srpske dali obećanja da su spremni na potpunu saradnju u pogledu hapšenja lica osumnjičenih za ratne zločine.

Pred Republikom Srpskom je veliki izazov jer međunarodna zajednica a ne samo Haški tribunal očekuju potpunu saradnju u pogledu hapšenja lica osumnjičenih za ratne zločine. Izjvila je ovo danas u Banjaluci, glavna tužiteljica Haškog tribunala Karla del Ponte nakon odvojenih sastanaka sa predsjednikom i premijerom Republike Srpske, Draganom Čavićem i Draganom Mikerevićem te predsjednikom Narodne Skupštine Draganom Kalinićem.

»Vjerujem da ćemo uskoro imati konkretne rezultate u hapšenju onih koji su na slobodi u Republici Srpskoj a koji se nalaze na haškim optužnicama kao i punu saradnju u drugim oblastima s obzirom na danas izraženu poliičku volju u svim Vladinim strkturama,« istakla je Karla del Ponte. Ona nije željela da potvrdi informacije da se Radovan Karadžić krije u Republici Srpskoj posebno istakavši.

»Nadam se da će do kraja godine on biti u Hagu, naglasila je Karla del Ponte, istakavši da ne postoji tačno utvrđen krajnji rok za hapšenje haških optuženika ali da se do 2008.godine moraju završiti svi postupci pred Haškim sudom u prvom stepenu. Ona je, takođe, naglasila da prijem Bosne i Hercegovine u Partnersvo za mir ne zavisi od njenog mišljenja o saradnji sa tribunalom ali da je puna kooperacija neophodna te da pojedinci misle da bi se hrvatski model saradnje sa Hagom mogao primjeniti i u Bosni i Hercegovini.

Premijer Republike Srpske, Dragan Mikerević, takođe,nije mogao da potvrdi da se Karadžić nalazi na teritoriji ovog entiteta ali je istakao.

»Ja da znam ja bih definisao to mjesto ali sam rekao da će vlasti Republike Srpske sve učiniti da na teritoriji Republike Srpske pronađu haške optuženike ali, istovremeno, ono što je ograničavajuće - to je da ne možemo hapsiti haške optuženike ukoliko su van teritorije koju kontrolišu organi i vlasti Republike Srpske.«

I predsjednik Republike Srpske, Dragan Čavić je najavio konkretniju saradnju sa Haškim tribunalom.

»Republika Srpska, njene institucije, dakle Ministarstvo unutrašnjih poslova i ostale institucije čiji je ovo posao i obaveza ne mogu više, ni u kom slučaju, negirati činjenicu da je operativna saradnja, apsolutno potrebna i da se u tom smislu moraju pokazati rezultati.«

Karla del Ponte se danas sastala i sa predstavnicima Saveza logoraša Republike Srpske koji su joj uručili obimnu dokumentaciju o zločinima nad Srbima u proteklom ratu.

XS
SM
MD
LG