Linkovi

Nova nastojanja na traženju i identificiranju nestalih - 2004-05-31


Još 25 hiljada lica vodi se kao nestalo po okončanju sukoba na prostorima bivše Jugoslavije, od čega je najveći broj iz BiH - procjena je Međunarodne komisije za nestala lica. Ova komisija najavila je danas početak nove informativne kampanje u Sarajevu, Zagrebu i Beogradu.

Direktor Odjeljenja za civilne inicijative ICMP-a Asta Zimbo najavila je danas da će timovi ICMP-a prikupljati od 20. do 28. juna uzorke krvi od članova porodica nestalih sa području bivše Jugoslavije, koji trenutno žive u Švedskoj, Njemačkoj i Austriji.

Zimbo je pozvala članove porodica nestalih, koji tokom predstojećih mjeseci namjeravaju da dođu na godišnji odmor, da se jave regionalnim centrima Komisije radi prikupljanja krvi, ukoliko to već nisu uradili. Ona je navela da postoji mogućnost da se akcija prikupljanja uzoraka krvi proširi i na druge dijelove svijeta.

Na području bivše Jugoslavije do sada je uzeto 56 hiljada 333 uzorka krvi, a metodom DNK analize identificirano je 4 hiljade 981 lice, od čega je 3 hiljade 852 iz BiH, 569 iz Srbije i 560 sa Kosova.

Za finansiranje kampanje informiranja i prikupljanja uzoraka krvi u ovoj godini Evropska komisija osigurala je 900.000 eura.

XS
SM
MD
LG