Linkovi

Odgovor NATO saveza: Ko je kriv za najavljenu odgodu prijema BiH u Partnerstvo za mir? - 2004-05-28


Ko je kriv za najavljenu odgodu prijema BiH u Partnerstvo za mir? Ko i šta treba činiti, pitanje je za zvaničnike NATO, u svjetlu izjeve bošnjačkog člana Predsjedništva BiH o neophodnom pritisku na krivce za manjkavu suradnju sa haškim sudom, kao osnovni razlog za neispunjenje uvjeta za program Partnertsva...

Malo je toga što NATO i medjunarodna zajednica još može uraditi, a da nije već primjenjeno "na terenu", kaže glasnogovornik NATO, James Appaturai, komentiraući zahtjev člana bh Predsjedništva, Sulejmana Tihića da se izvrši dodatni pritisak na RS kakako bi ispunila svoje obaveze suradnje sa Hagom.

I on prepoznaje da je ključ u Banja Luci i entitetskim vlastima koje moraju učiniti jasan iskorak koji bi pokazao članicama saveza da BiH suradjuje sa Tribunalom. " Ne znam šta bi to moglo biti-predaja dokumenata, ili osoba kao što je Radovan Karadžić, ali, ako se želi hitra promjena medjunarodnog raspoloženja, to mora uslijediti u toku par naerednih sedmica", kaže ovaj NATO izvor.

"Članice NATO moraju prepoznati konkretne, ne samo napore, već i rezultate. Iako se kaže da vrata još uvijek nisu zatvorena, članice vojnog saveza do ovoga trenutka nisu prepoznale značajan progres u suradnji sa Hagom- ključni optuženi za ratne zločine su još uvijek na slobodi. Da li će se stvari promijeniti u par narednih sednmica je drugo pitanje, ali generalni sekretar je jasno rekao- ukoliko se činjenice ne promijene, ne treba očekivati pozitivno mišljenje", stav je glasnogovornika NATO, James Appaturaia.

Tokom nedavnog susreta bh premijera, Adnana Terzića sa Stalnim NATO vijećem i generalnim sekretarom Jaap de Hoop Schefferom, rečeno je da, zbog izostanka dokaza o punoj suradnji sa Hagom, zemlje ne treba očekivati da će biti pozvana u članstvo Partnerstva za mir tokom Istambulskog NATO samita, krajem juna ove godine.

XS
SM
MD
LG