Linkovi

G.W.Bush: Ostvaren napredak u postizanju dogovora o novoj UN-ovoj rezoluciji za Irak - 2004-05-28


Predsjednik Bush je danas izjavio da je ostvaren napredak u postizanju dogovora o novoj UN-ovoj rezoluciji o Iraku - kojom bi se ozvaničio transfer suvereniteta i autorizirale medjunarodne sigurnosne snage pod američkom komandom. Obraćajući se novinarima nakon svog današnjeg sastanka sa danskim premijerom Andersom Rasmussenom u Bijeloj Kući, gospodin Bush je naglasio da će prelazna vlada koja preuzima vlast u Iraku biti potpuno suverena.

Nešto prije toga, Bijela Kuća je saopštila da su predsjednik Bush i ruski predsjednik Vladimir Putin, u telefonskom razgovoru, razmatrali nacrt rezolucije o Iraku, predložene Vijeću Sigurnosti. O sadržaju razgovora saopšteno je samo da su se dvojica predsjedniika saglasili o tome da je važno da u razmatranju nacrta rezolucije u obzir zaista budu uzeti irački interesi.

U medjuvremenu, Rusija je evakuirala najveći dio svojih gradjana iz Iraka, a one koji ostaju zvaničnici su upozorili na opasnosti sa kojima se mogu susresti u toj zemlji.Danas je avionom iz Bagdada otputovalo 89 uposlenika energetske kompanije Interenergoservis, koja je pomagala u obnovi električnih centarala u Iraku.Ova najnovija evakuacija uslijedila je nakon pogibije radnika te kompanije u zasjedi postavljenoj u Bagdadu.

Dvojica japanskih nezavisnih novinara ubijena su danas u napadu na njihov automobil, južno od Bagdada. Njihov vozač je uspio da se spasi uprkos jednoj prostrijelnoj rani, dok sudbina njihovog iračkog prevodioca nije poznata. Oni su se u Bagdad vraćali iz Samawe, grada na jugu Iraka u kojem je Japan rasporedio svoje snage u humanitarnoj misiji.

XS
SM
MD
LG