Linkovi

Generalni sekretar NATO-a u Sarajevu - 2004-05-28


Nakon susreta sa članovima Predsjedništva BiH, generalni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer je rekao kako NATO ima svoj redoslijed – najprije hapšenja optuženih za ratne zločine a zatim prijem u Partnerstvo za mir.

Vrijeme do istanbulskog samita, u politici je period u kojem se može mnogo toga učiniti i zato ga Republika Srpska treba iskoristiti, stav je generalnog tajnika NATO-a.

Gospodin Scheffer je u razgovoru sa članovima Predsjedništva pohvalio BiH za veliki napredak u domenu odbrane, a razgovaralo se i o mogućoj odluci NATO-a na istanbulskom samitu da snage Evropske unije zamijene SFOR kao i o uspostavljanju NATO-ovog štaba u Sarajevu.

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li u narednih pet sedmica Republika Srpska zaista može ispuniti uvjete potrebne za prijem BiH u Partnerstvu za mir, član Predsjedništva Borislav Paravac je izjavio da se klima u RS-u u vezi s tim mijenja.

MUP RS-a je postao aktivniji, a na nivou BiH agencija SIPA će imati posebne snage za ovakve poslove, kazao ju Paravac.

I tokom susreta sa Parlamentarcima, g Scheffer je ponovio iste stvari. Poruka bh. parlamentarcima je jasna, a naredni koraci su u rukama bh. vlasti,zaključio je generalni tajnik NATO-a.

XS
SM
MD
LG