Linkovi

Evropske reakcije na ubistvo urednika lista Dan u Podgorici - 2004-05-28


Europske reakcije na ubistvo direktora i urednika lista "Dan" iz Podgorice su- zgražanje i osuda, uz traženje da zvanične vlasti provedu opsežnu istragu o ovome i ostalim slučajevima napada na novinare i slobodu izražavanja.

Vijest o ubistvu direkrora i urednika Dan-a, Duška Jovanovića, zatekla je zvanični Brisel- zbog toga je prva reakcija zvaničnika Europske komisije šok i nevjerica, uz oštre zahtjeve državnim vlastima.

"Šokirani smo ovom viješću i žalimo zbog bistva", rekla je glasnogovornica Komesarijata za medjunarodne odnose Evropske komisije, Emma Udwin.

"Uz vrlo oskudne informacija koje ovoga trenutka imamo o tom tragičnom činu, mogu samo reći da vjerujemo da će policija i vlasti u Crnoj Gori istaržiti ovo ubistvo predano i bez odgadjanja, te da će njegovi izvršioci biti privedeni pravdi", rekla je glasnogovornica Udwin.

"Ubistvo Jovanovića nema i ne može imati nikakve veze sa Tribunalom", saopštila je jutros agenciji Mina glasnogovornica tužiteljstva, Florence Hartmann, upitana za komentar smrti direktora pogdoričkog "Dan-a", Duška Jovanovića.

Ona u prvoj reakciji na vijest iz Podgorice tvrdi da policija tek treba istražiti razloge napadu, ne želeći se upuštati u ocjenu razloga za kriminalno smaknuće prvog čovjeka lista "Dan".

On je nedavno, nakon izvinjenja, oslobodjen opužbi haških tužitelja zbog otkrivanja identiteta jednog od svjedoka na haškim procesima.

Povodom ubistva direkrora i urednika "Dan-a", Duška Jovanovića, oglasili su se i zvaničnici Medjunarodne novinarske organizacije/ IFJ, čiji Kongres je upravo u toku u Atini. Sa Kongresa je za agenciju Mina prvu reakciju na ubistvo dao Robert Shaw, zadužen za pitanja ljudskih prava.

"Novinarski kongres je već rasporavljao o ovom pitanju, jer značajan broj delegata dolazi iz Srbije i Crne Gore. Opšte je raspoloženje- zgražanje tim ubistvom, posebno u svjetlu dosadašnjih nerasvijetljenih slučajeva ubistva novinara. Činjenica da niko do sada nije bio optužen niti prveden pravdi, izaziva ozbiljnu zabrinutost medju delegatima na Kongresu, rekao je Robert Shaw.

On ukazuje da je trenutnu situaciuju "kreirala" aktuelna vlast, situaciju u kojoj su mogući napadi na slobodu izražavanja i mogućnost da novinari rade neometano i sigurno. Posebno je indikativno da je ubijeni Jovanović bio kritikovan za brojne objavljene članke o premijeru Djukanoviću, te da je primio mnoge prijetnje smrću zbog svoga rada.

Ovaj zvaničnik najavljuje da će Medjunarodna organizacija novinara na adresu vlasti Srbije i Crne Gore odaslati protest sa zahtjevom da se odmah i u potpunosti zaštite novinarska prava i da se poštuju sve aktuelne Ženevske konvencije tome posvećene, obećavajući rad Medjunarodne organizacije novinara na većoj globalnoj podršci novinarima, kolegama u SCG.

XS
SM
MD
LG