Linkovi

Vjerski nemiri u Nigeriji - 2004-05-28


Nigerijska federalna vlada je zavela stanje pripravnosti u državi Plateau u centralnom dijelu zemlje. Nasilje do kojeg je tamo došlo između krišćana i muslimana odnijelo je na stotine života. Na hiljade drugih potražilo je utočište u izbjegličkim kampovima u susjednoj državi Nassarawa.

Nigerijski predsjednik, Olusegun Obasanjo je rekao da je vrijeme da se okonča, kako je on to nazvao, gotovo međusobni genocid. On je imenovao penzionisanog generala, Chrisa Allia za administratora države Plateau. General Alli je ponudio novčanu isplatu pripadnicima muslimanske i kriščanske milicije koji predaju oružje.

2. maja pripadnici kršćanske milicije napali su i ubili muslimane u gradu Yelwa. Iz Human Rights Watcha saopštavaju da je taj napad očigledno odmazda za napad kojeg su ranije izvršili muslimani protiv većinskih krščanskih etničkih grupa Tarok i Fulani.

Jean-Jacques Tshamala, glasnogovornik Međunarodnog crvenog krsta u Nigeriji kaže da je teško odrediti tačan broj onih koji su pogođeni ovim nasiljem.

”Nakon ovih napada ljudi su pobjegli iz Yelwa u drugu državu. Raseljeni su unutar zemlje. Teško je reči koliko ih je takvih.“

U prosjeku polovina stanovništva Nigerije praktikuje Islam dok su preko 40 procenata kršćani. Od ukidanja vojne vlade 1999. god. u sukobima između muslimana i kršćana u državama u centralnom i sjeverno dijelu Nigerije živote je izgubilo više od deset hiljada ljudi.

Sjedinjene Države se nadaju da će, što je prije moguće, sigurnost ponovo biti uspostavljena i da će i kršćani i muslimani u Nigeriji poštovati vladavinu zakona.

XS
SM
MD
LG