Linkovi

Razgovori o proširenju Evropske unije - 2004-05-27


Lideri 16 zemalja centralne i istočne Evrope sastali su se danas u gradu Mamaia na Crnom moru kako bi raspravljali o efektima nedavnog proširenja Evropske unije na istok.

Mjere sigurnosti su bile pojačane pred organiziranje samita u ovom popularnom turističkom odredištu , an više od hiljadu policajaca je patroliralo ovim područjem. Vozila koja nisu imala specijalne dozvole se nisu mogla približiti Mamai, gradiću na Crnom moru koji je 250 kilometara udaljen od Bukurešta. Rumunjski predsjednik Roman Iliescu se prije samita javnosti obratio riječima: Ovaj događaj je od posebne važnosti za Rumuniju i on će doprinijeti našoj sve većoj ulozi u regionu.

Predsjednici Albanije, Austrije, BiH, Bugarske, Hrvatske, Češke Republike, Njemačke, Mađarske, Makedonije, Moldove, Poljske, Srbije i Crne Gore, Slovačke, Slovenije i Ukrajine učestvuju na ovom jedanaestom sastanku šefova država regiona. Razgovara se uglavnom o važnosti investiranja u smislu stvaranja ekonomske i društvene stabilnosti u regionu. Sastanak visokih državnika 16 evropskih zemalja bit će okončan sutra.

XS
SM
MD
LG