Linkovi

Hag: Svjedok optužbe Raif Begić, na sudjenju Momčilu Krajišniku - 2004-05-27


Današnji svjedok na sudjenju Momčilu Krajišniku svjedočio o egzekuciji bošnjačkih civila na Vrpoljskom mostu na rijeci Sanici kraj Sanskog Mosta, gdje su zarobljenici bili prisiljavani daskaču u rijeku, da bi ih srpski vojnici potom zasuli rafalima automatskogoružja...

Svjedok optužbe Raif Begić, na sudjenju Momčilu Krajišniku, optuženom za genocid i "sistematske i rasprostranjene" zločine protiv čovječnosti, provedene nad ne-srpskim stanovništvom BiH, prsjećao se danas dogadjaja koji se zbio prije 12 godina- krajem maja 1992. godine, kada su njega i dvadesetak drugih bošnjačkih civila iz sela Begići, lokalne srpske snage odvele na Vrpoljski most, i kako je preživio masovnu egzekuciju koja je potom uslijedila na mostu.

Srpski vojnici, komšije i poznanici zatočenih, su naredili jednom po jednom zarobljenom Bošnjaku da skače sa mosta, da bi skok popratili rafalima u skakača, čije bi beživotno tijelo ostavili da pluta rijekom Sanicom. Jedan za drugim, skakali su i bili ubijeni zarobljeni bošnjački civili iz sela Begići.

Ovako je svjedok opisao smrt Enesa Dizdarevića, koji je tada imao tek 15 godina: I njemu je naredjeno da skoči. Bez razmišljanja je zakoračio ogradu, kada mu je u tom trenutku prišao Jadranko Palija i pištoljem, sa udaljenosti od jednog metra, mu pucao u lijevu slijepočnicu. Njegovo tijelo je zastalo na ograti, a onda je Jadranko nogom gurnuo ovo tijelo sa ograde i ono je palo u vodu. Tada su i vojnici pucali u to tijelo, iako je ono već bilo mrtvo".

Sam današnji svjedok je, kada je na njega došao red da skoči u rijeku, skočio i odmah potom skinuo majicu koja je zavarala srpske vojnike, dok je on odronio na drugu stranu rijeke. Sa mjesta gdje se sklonio, čuo je krike i pucnje, da bi, nakon dužeg rafala, zavladala potuna tišina. Upitan da li je još neko od zatočenih preživio egzekuciju na mostu, Raif Begić je odgovorio:

"Ne, narednih dana sam boravio na usću i pretraživao sam taj dio rijeke, ali nisam pronašao nikoga".

Medju Bošnjacima na mostu se našao i njegov mladji brat, kojega nikada više nije vidio- sem ovog podatka, u dokazni materijal su uvedena i imena ostalih lica pogubljenih na Vrpoljskom mostu.

Proces protiv Momčila Krajišnika pred Haškim sudom se nastavlja izvodjenjem novih svjedoka optužbe.

XS
SM
MD
LG