Linkovi

S. Tihić o summitu u Ruminiji i odgovornim za probleme ulaska u Partnerstvo za mir - 2004-05-27


Govoreći posebno za Glas Amerike, našem dopisniki Adnanu Rondiću, predsjedavajući Predsjedništva BiH, Suljeman Tihić o prvom danu i svojim aktivnostima na Summitu lidera 16 zemalja srednje i istočne Evrope u rumunjskom odmralaištu Mamaia, na obali Crnog Mora kaže:

”Ja sam imao susret sa predsjednikom Rumunije, Ionom Iliescuom, sa predsjednikom Slovačke, Rudolfom Schusterom. Imao sam veoma važan susret sa predsjendikom Srbije i Crne Gore, Svetozarom Marovićem, predsjednikom Hrvatske, Stipom Mesićem. Imali smo zajendički susret i tom prilikom smo napravili jednu zajedničku izjavu kojom smo ponovo potvrdili opredjeljenost za unapredjenje i razvoj naših prijateljskih odnosa u svim oblastima.

Posebno smo podvukli podršku Hrvatskoj radi ulaska u EU, podršku BiH radi jačanja centralnih državnih institucija, opredjeljenje za suradnju sa Haškim tribunalom, povratak izbjeglica, i niz drugih pitanja.

VOA: Govoreći o uvjetima koje iz NATO saveza upućuju BiH za poziv u Partnerstvo za mir, gospodin Tihić kaže:

”Po meni je nelogično, i potpuno razumijem Generalnog sekretara NATO-a, da jedna država u kojoj slobodno, da tako kažem, žive ratni zločinci i njihovi politički i zločinački sljedbenici bude članica Partnerstva za mir. Ne može se prihvatiti da jedan entitet iz medjunarodnog ugovora - Daytonskog sporazuma, povlači samo prava, a nikakve obaveze. Mislim da i NATO, EU i ukupna medjunarodna zajednica treba da kažu ko je kriv i zbog čega BiH nije ušla u Partnerstvo za mir, i ko treba da snosi sankcije.

Mislim da sankcije treba snositi entitet i odgovorni ljudi u Republici Srpskoj, a zna se ko su - oni koji već unazad nekoliko godina na raznim pozocijama obavljaju različite pozicije. Znači, guranjem stvari pod tepih, i nekakvom pričom - hajde da udjemo u Partnerstvo za mir sa Radovanom Karadžićem i Ratkom Mladićem na slobodi, mislim da nije dobro za gradjane BiH.

XS
SM
MD
LG