Linkovi

OHR ukazuje na odgovornost HDZ-a i SDA zbog neuskladjivanja zakona o obrazovanju u HNK - 2004-05-27


Nakon što je OHR direktno optužio HDZ i SDA u hercegovačko-neretvanskom kantonu za neusklađivanje zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju sa državnim, u ovim strankama danas kažu kako je trenutni zakon u Kantonu onakav kakvog je bilo moguće usvojiti. IZ OHR-a medjutim najavljuju sankcije ako do 4. juna zakon ne bude usklađen.

OHR je saopštio da su u HNK-u HDZ i SDA direktno odgovorni što nije došlo do usklađivanja kantonalnog zakona o osnovnim i srednjem obrazovnju sa državnim, nazvavši tako nešto i nepoštivanjem vladavine prava.

Podsjetimo, u krugovima medjunarodne zajednice smatra se da neusklađeni zakoni u pet kantona Federacije, indirektno ostavljaju prostor za monoetničke škole.

Portparol HDZ-a BiH, Pero Pavlović za VOA kaže da se radi o tome kako je u HNK usvojen zakon kojem je data jedinstvena podrška predstavnika svih naroda.

»U HDZ-u držimo kako bi ipak, prije svega, trebalo uvažavati činjenicu da je skupština HNŽ, u kojoj sjede predstavnici sva tri konstiuttivna naroda, predstavnici više političkih stranaka, u cjelosti podržala jedan ovakav zakon i vjerujemo da će se prepustiti napokon da narodi koji žive u ovoj Županiji i njihovi politički predstavnici preuzmu maksimalnu odgovornost za ono što čine.«

Bez obzira na primjedbe OHR-a, jedino zakonsko rješenje koje je u ovom momentu u Skupštini moglo biti usvojeno je ono koje je sada na snazi, kaže za VOA predsjednik SDA u HNK, Salko Sokolović.

»Samo da kažem da je prednost ovog zakona što je provodljiv, jer su ga podržali svi politički subjekti u HNK, za razliku od nekih drugih projekata, koje je nametala i međunarodna zajednica, pa su ostali samo mrtvo slovo na papiru. Mi smo htjeli, kada je obrazovanje u pitanju, da imamo nešto što se može provesti na terenu.«

Gospodin Sokolović smatra kako je državni zakon zapravo pravljen po mjeri Republike Srpske, te je za HNK potrebno neko drugo rješenje.

Predsjednik hercegovačko-neretvanskog SDA kaže kako je u ovom Kantonu nađeno rješenje koje će zadovoljiti sve narode i koje će, definisanjem različitih programa, spriječiti asimilaciju.

Bilo kako bilo, iz OHR-a je također saopšteno da će visoki predstavnik kazniti stranke i pojedince, odgovorne za opstrukciju, ako se do petka, 4. juna, ne preduzmu koraci u cilju usaglašavanja kantonalnih sa državnim zakonom o osnovnom i srednjem obrazovanju.

XS
SM
MD
LG