Linkovi

Premijer Terzić zatražio od glavne tužiteljice listu zahtjeva - 2004-05-26


Nakon što su mu na zvaničnim briselskim adresama jasno naglasili da na bh putu ka euro-atlantskim integracijama stoji pitanje Haga, predsjedavajući Vijeća ministara, Adnan Terzić danas od glavne tužiteljice zatražio "listu zahtjeva" koje Tužiteljsvo ima prema zvaničnom Sarajevu.

Korak bh premijera je logičan i očekivan- vrlo jasne poruke, poput one nakon susreta u briselskom sjedištu NATO, da zemlja ne može računati na skori prijem u Partnerstvo za mir ukoliko ne dokaže puu suradnju sa Hagom, uputile su ga glavnoj tužiteljici, Carli del Ponte.

Po sastanku sa šefom haških tužitelja, g. Terzić je najavio puno preuzimanje odgovornosti za suradnju sa Hagom od strane bh vlasti, tražeći da mu Del Ponte tačno navede šta ta suradnja treba da podrazumjeva.

Premijer BiH je naveo da trenutno "puna odgovornost za uključivanje BiH u Partnerstvo za mir leži na vlastima Republike Srpske", ali da su državne vlasti spremne da preuzmu odgovornost, koja podrazumeva i hapšenja optuženih. Za njega bi eventualno odlaganje prijema zemlje u Partnerstvo za mir imalo loše posljedice:

Ne očekujemo da jedna politička odluka, da BiH ne bude primljena, u stvari pruži podršku ratnim zločincima".

Očekuje se da će "lista potraživnja" haškog tužiteljstva biti uručena bh zvaničnicima vrlo skoro- Del Ponte bi, prema danas najavljenom planu, trebala već 1. juna doći u posjetu Sarajevu. Dan prije, posjetiće Banja Luku, gdje će se susresti sa najvišim zvaničnicima RS. U Sarajevu su planirani susreti sa najvišim državnim predstavnicima, zvaničnicima medjunarodne administracije i zapovjednisstva mirovnih snaga predvodjenih NATO. Ko, u stvari, treba da uhapsi Radovana Karadžića i preostale optužene za ratne zločine koji su još uvijek na slobodi, pitanje je na koje prvi čovjek Alijanse, Jaap de Hoop Scheffer, odgovara:

Formalna odgovornost leži na vlastima Bosne i Hercegovine.

XS
SM
MD
LG